Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Per Widén är chef för utbildningsavdelningen på Svenska Fotbollförbundet. Bild: DANIEL STILLER

Utbildningschefen oroad: "Det är en fara"

Svenska Fotbollförbundets utbildningschef följer med intresse – och viss oro – utvecklingen i Torslanda IK.
– Det är en fara om barn- och ungdomsfotboll ska bli en business, säger han.

GP kunde i går berätta om Torslanda IK:s planer på samarbete med en nyzeeländsk akademi som innebär att tre ledare ska flygs in för att styra upp klubbens ungdomsverksamhet. Dessutom ska fem spelare beredas plats i A-laget.

LÄS MER: Torslanda nära samarbetsavtal med nyzeeländsk akademi

På Svenska Fotbollförbundet följer man utvecklingen. Den juridiska avdelningen tog i går emot Torslanda IK:s ärende för att undersöka om det på något vis strider mot svensk fotbolls riktlinjer. Per Widén är chef för förbundets utbildnings- och utvecklingsavdelning, och han är skeptisk.

– Föreningar har ju rätt att bestämma över sin egen verksamhet. Men det är klart att vi hellre ser att man använder sina egna ledare och utbildar dem.

Vilka risker ser du?

– Det är ju det här med vad de har för värderingar? Vi vill ju att all svensk ungdomsfotboll ska följa de riktlinjer som vi har dragit upp i Spela, lek och lär. Följer man dem, eller har de andra värderingar hur man bedriver ungdomsfotboll? Där ser jag risker. Våra riktlinjer bygger ju på FN:s barnkonvention och barns rätt, säger Per Widén.

"Det känns sådär"

Satsningen bekostas av ett amerikanskt agentbolag, och i gengäld kommer 70 procent av kommande övergångssummor att gå till de nya investerarna. Förhoppningen är också att Torslanda ska bli ett europeiskt skyltfönster för deras spelare. Ett upplägg som väckt kritik bland föräldrar och ledare, som menar att man ”säljer ut” sin klubb.

LÄS MER: Torslanda-förälder upprörd: "Säljer ut klubben"

Och Per Widén menar att den affärsmässiga grunden till samarbetet kan ifrågasättas.

– Det är en fara om barn - och ungdomsfotboll ska bli en business. Vi kämpar ju på andra håll för att få bort spel på ungdomsfotboll. Om det kommer in ett kapitalstarkt företag från ett annat land och ska tjäna pengar på att sälja spelare … det känns sådär, vill jag påstå.

LÄS MER: Torslandas planer får varningsklockorna att dåna

Det har funnits liknade samarbeten med privata akademier i Sverige tidigare. Bland annat samarbetar flera klubbar med Svenska Fotbollsakademin. Men i de fallen har klubbarna fått betala för att få hjälp med spelarutbildningen, till skillnad från att utlova procent på kommande transferintäkter.

– Ja, det är ju bättre om pengarna stannar inom svensk fotboll och återinvesteras i svensk fotboll och i Torslanda, så att de kan utveckla sin verksamhet, säger Perra Widén.

LÄS MER: Förre Gais-mittfältaren involverad i Torslanda-projektet

Han är dock inte förvånad att det kontroversiella upplägget nu aktualiseras i Sverige.

– Jag förstår att det händer. För den amerikanska och asiatiska marknaden ser ju ut så här. De har inte det traditionella föreningslivet som vi har, utan det är mer privata företag som driver barn- och ungdomsfotbollen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.