Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Utan segern i CHL – inget SM-guld för Frölunda?

Det är en turnering som ifrågasatts på många håll, men Frölunda satsar stenhårt. Efter segern i CHL hände något i Frölunda. Helt plötsligt stämde spelet och segrarna avlöste varandra.
– CHL-segern hjälpte oss att förstå vad som krävdes för att bli ett vinnande lag, säger Simon Hjalmarsson.

Det är bara två veckor kvar till SHL-premiär. Men för Frölunda Indians börjar tävlingssäsongen redan på fredagen. Då drar den sjätte upplagan av Champions Hockey League igång och motståndet står österrikiska Graz.

Detta i en turnering som får en del kritik i Sverige. Men för Frölunda har turneringen sedan starten varit något man har prioriterat och det visar sig tydligt med tanke på klubbens tre segrar i turneringen.

Förra säsongen var Frölunda inne i en svajig period inför CHL-finalen mot tyska München. Då kom Rönnbergs mannar ifrån en period där resultaten och prestationerna inte varit på topp och där flera ledningar hade tappats sent i matcherna.

Men den där finalen, den blev vändningen på hela säsongen.

En säsong som senare slutade med SM-guldfirande på Götaplatsen efter finalseger mot Djurgården.

Men hade det blivit något guldjubel om inte CHL-titeln hade bärgats?

– Den segern hjälpte oss, absolut. Vi fick spela fler matcher än andra lag, men det vi fick med oss från den finalen hjälpte oss i serien också. Vi fick energi av det och just den matchen var exakt vad vi behövde, säger Simon Hjalmarsson.

På vilket sätt vad det exakt vad ni behövde?

– Det var en riktigt viktig match, allt fokus var på själva matchen. Vi hade några tuffa veckor inför den matchen men sedan hände det någonting. Vi var fullt påkopplade efter den segern och det hjälpte oss verkligen. Hade vi vunnit SM-guldet utan den segern? Det är omöjligt att veta.

Det blev en mental grej? Ni förstod vad som krävdes?

– Ja, så var det. Det är ju en jäkla rolig grej att vinna och det ger alltid en mersmak! Om man tänker på hur roligt det är att vinna CHL ... tänk då hur roligt det här att vinna SHL. Den segern gav verkligen blodad tand och polletten trillade verkligen ner för hela laget. Vi insåg att om vi skulle vinna igen då var det den här nivån som krävdes. CHL-segern hjälpte oss att förstå vad som krävdes för att bli ett vinnande lag.

Lika trött på snacket om att det skulle kunna finnas en baksmälla i Frölunda efter de dubbla gulden förra säsongen – lika trött är Roger Rönnberg på frågorna om statusen på CHL.

– Varför skulle CHL inte vara viktigt för oss? Varför är SHL viktigt för oss?

Varför är turneringen så viktig för er?

– Det är många faktorer som gör det. Vi är en av grundarna av turneringen och såg tidigt fördelarna med vad den ger för oss. Killarna i laget älskar det här med att resa ihop och att få upptäcka andra kulturer både på och utanför isen. Vi förlorade en final i Luleå och fick se på när deras spelare firade ... där och då skapades ett driv i gruppen om att vi aldrig mer skulle behöva sitta i den sitsen och se ett annat lag fira, säger han och fortsätter:

– Om vi hade vunnit SHL utan segern i CHL? Den är svår att svara på ... men vi tycker att deltagandet i CHL ger oss väldigt mycket sportsligt. Vi får tidigt på säsongen träna på utslagsmatcher och det ger oss väldigt mycket sportsligt. Du får lära dig mycket om hur du vinner och hur du gör för att vara som bäst när det gäller som mest.

Joel Lundqvist har varit med och vunnit tre titlar i Champions Hockey League och veteranen älskar när det blir tävlingsdags.

– Det är alltid skillnad när du spelar en match där det gäller något, det blir något helt annat, säger han och fortsätter:

– Förra säsongen blev det vändpunkten för oss efter en period där vi varit väldigt instabila. Sen är det svårt att veta hur viktig just den matchen var. Det går inte att hänga upp allt på en enskild match även om det nu blivit så att vi nästan gör det.

Prispengar i Champions Hockey League

Vinnaren kommer säsongen 2019/20 få 430 000 Euro.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.