Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Schweiz och stjärnan Ramona Bachmann, till vänster, gör sitt första EM-slutspel. Men kan trots det vara en av nationerna som är på väg att ta sig förbi Sverige och Lisa Dahlkvist i fotbollsutvecklingen. Arkivbild.

Utökat EM ligger bra i tiden

I fotbolls-EM i Nederländerna är det för första gången sexton lag som gör upp om medaljerna. Men utökningen med fyra lag gör inte att kvaliteten sänks.

Beslutet att 2017 utöka antalet EM-lag från tolv till sexton fattades för sex år sedan. Kvaliteten på landslagen under den absoluta toppen har stadigt höjts de senaste åren, och genom att släppa in fler i finrummet hoppades Uefa ytterligare kunna förmå de mindre erfarna nationsförbunden att satsa ytterligare.

Biljetterna till värdnationen Nederländernas tre gruppspelsmatcher är alla slutsålda. Damfotbollen i landet har fått ett uppsving de senaste åren, men fortfarande är de flesta av spelarna i den inhemska ligan halvprofessionella och tvingas jobba vid sidan av idrottandet.

I Spanien har klubbar som är stora på herrsidan, som Barcelona, börjat satsa även på en damverksamhet. Landslaget, som tidigare i år vann Algrave Cup, börjar också skörda frukterna från år av framgångar i ungdomslandslagen.

Konkurrenskraftiga nytillskott

- Om man tittar på de allra, allra bästa nationerna – som Tyskland och, om vi tittar utanför Europa, USA och kanske även Brasilien – så känns det som att där har det kanske stagnerat litegrann. Samtidigt som de här lagen som är precis bakom har närmat sig, och även närmat sig Sverige som kanske har befunnit sig på nivån precis under de allra, allra bästa de senaste tio åren, säger Thomas Dennerby, som sedan han lämnade över förbundskaptenssysslan till Pia Sundhage 2012 har arbetet som motståndarspion åt det svenska landslaget.

Han menar att även de "nya" länderna till och med kan vara med och slåss om medaljerna.

- Det går inte att räkna bort ett lag som Schweiz, det går inte att räkna bort Nederländerna i ett hemmamästerskap. Norge är ett mästerskapslag, och så Spanien, naturligtvis. De ställer en spelare om Verónica Boquete utanför truppen – då undrar man ju vad de har för lag. Det är nog en fem-sex lag som kan vinna, och så har man ju inte känt innan.

- Det är roligt för jag tror att det är otroligt viktigt för det totala intresset att det är fler lag som gör upp om det.

Behöver erfarenheten

Även Skottland, som leds av svenska förbundskaptenen Anna Signeul, gör sitt första EM. Men Signeul håller inte med Dennerby om att några av de mindre nationerna är redo att rå på de stora favoriterna som Tyskland, Frankrike och Sverige.

- Jag tror att toppen nog är ganska svår att nå. Även fast det finns nya nationer som kommer in och utmanar. Det är många nya nationer som kommer upp och är bra, speciellt Spanien. Men når de ändra fram i ett EM när det verkligen gäller? Det tror jag blir svårt, säger hon.

Erfarenheten av att vara med på ett mästerskap kan dock få länderna att lyfta på sikt.

- Man har så mycket nytta av sin erfarenhet, med spelare som har spelat sådana här matcher och vet hur man ska hantera dem.