Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

USA:s OS-pamp: "Ni har svikit amerikanerna"

Fyra amerikanska OS-simmare har stått för spelens kanske största skandal. Nu är det hårda ord från USA:s OS-ordförande: - Ni har svikit idrottarna, ni har svikit amerikanerna, säger han.

Fyra amerikanska OS-simmare vandaliserade en polisstation i Rio och ljög sedan om att de utsatts för ett väpnat rån.

Den största stjärnan, tolvfaldige OS-medaljören Ryan Lochte, talade för första gången ut om händelsen med den amerikanska TV-kanalen NBC.

– Jag tar fullt ansvar för det, eftersom jag överdrev historien. Om jag aldrig hade gjort det, skulle vi inte vara i den här röran, säger Lochte till NBC, som släppt ett klipp med OS-guldmedaljören.

"Utelämnade detaljer"

Brasiliansk polis avslöjade lögnen, och efter det bad Lochte slutligen om ursäkt. 

– Jag utelämnade detaljer. Jag lämnade ute vissa saker, och jag överdrev vissa delar i berättelsen, säger Lochte i intervjun.

Läs mer: Ljög om Rio-rån - skänker pengar

Medan Lochte reste hem fick de tre övriga lagkamraterna Gunnar Bentz, Jack Conger och Jimmy Feigen reseförbud och fick stanna i landet och förhöras av polisen. Lochte uppger att han kände att han svikit sina lagkamrater och inte ville kommentera händelsen förrän de var tillbaka i USA.

Svikit alla

En annan som känner att Lochte svikit en betydligt större massa är USA olympiska kommittés ordförande Scott Blackmun, som enligt ESPN säger att simmarna svikit både amerikanska truppen och landet USA.

- Och de verkligen svikit våra värdar i Rio som gjorde ett fantastiskt jobb, vi tar väldigt illa vid oss av det. Jag tror att vi till slut fick fick bukt på vad som hände och kunde belysa vad som verkligen hände där".

Den internationella olympiska kommittén, IOK, ska starta en utredning om händelsen. 32-årige Ryan Lochte säger att han gärna vill ställa upp i OS i Tokyo 2020. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.