USA:s damlandslag i fotboll. Arkivbild.
USA:s damlandslag i fotboll. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

USA:s landslag inleder överklagan om lika lön

En domare avslog förra året det amerikanska damlandslagets stämningsansökan mot USA:s fotbollsförbund gällande bland annat lika lön. Nu har ett överklagande inletts.

ANNONS

2019 lämnade landslaget in stämningsansökan mot förbundet där man argumenterade för att spelarna utsatts för könsdiskriminering när det gällde lönenivåer och arbetsförhållanden. Men i maj 2020 avslogs ansökan.

Nu har en första inlaga i överklagandet av beslutet att avslå stämningsansökan lämnats in. Landslaget vill att rätten tar upp ärendet på nytt eftersom man anser att det förekommer brister i det rättsliga resonemanget i beslutet.

"Om en kvinna måste jobba mer än en man och samtidigt vara mer framgångsrik för att få lika lön är inte lönen jämställd. /... / Och det är exakt vad spelarna i USA:s damlandslag gör. De spelar fler matcher och når bättre resultat för att få likvärdigt betalt per match som spelarna i herrlandslaget", säger Molly Levinson, talesperson för USA:s damlandslag, i ett uttalande.

ANNONS

USA:s fotbollsförbund publicerade på fredagen ett uttalande, där det bland annat heter att förbundet är "engagerat i frågan om lika lön" och att man fortsätter att försöka hitta en lösning utanför rättssystemet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS