En supporter med Irans officiella flagga i samband med VM-matchen mot Wales i fredags.
En supporter med Irans officiella flagga i samband med VM-matchen mot Wales i fredags. Bild: Jin-Man Lee/AP/TT

USA:s lag markerar mot Iran – flaggan utbytt

Spekulationer frodas i sociala medier sedan USA:s lag bytt ut Irans ordinarie flagga mot en avskalad variant i rapporteringen från fotbolls-VM.
Ett drag som lär piska upp stämningen inför tisdagens avgörande match länderna emellan.

ANNONS
|

På såväl Twitter som Facebook och Instagram använder USA nu en iransk flagga med bara färgerna grön, röd och vit. Det emblem och den islamiska text som finns i mitten på Irans officiella flagga saknas.

Både emblemet och texten infördes efter den islamistiska revolutionen 1979, och förknippas med den hårdföra regimen, som nu har världens blickar på sig efter höstens våldsamma svar på fredliga gatuprotester.

Den avskalade variant som USA nu publicerar har använts av oppositionella för att ta avstånd från regimen. Före revolutionen hade Iran en liknande flagga med ett emblem bestående av ett lejon och en sol i mitten, och även den används nu i regimkritiska sammanhang.

ANNONS

USA:s grepp debatteras hett på sociala medier, och många tolkar det som ett stöd till protesterna i Iran.

USA kom under söndagsförmiddagen med uttalande gällande flaggan. Förbundet skriver att det handlar om stöd till kvinnornas kamp för mänskliga rättigheter.

Ett par timmar senare meddelade en talesperson från det amerikanska fotbollsförbundet att bilden på flaggan är borttagen, men poängterade att man fortfarande står bakom kvinnornas kamp mot regimen.

Iranska nyhetsbyrån Tasnim skrev på Twitter att USA bröt mot Fifas stadgar och bör därför straffas med tio matchers avstängning. Dessutom bör man kastas ut ur VM direkt.

Det spända politiska läget mellan nationerna var det stora samtalsämnet när man möttes i VM 1998. Då vann Iran med 2–1.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS