Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Assisterande, svenske tränare Tony Gustavsson och förbundskapten Jill Ellis ledde USA till sitt fjärde VM-guld. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Assisterande, svenske tränare Tony Gustavsson och förbundskapten Jill Ellis ledde USA till sitt fjärde VM-guld. Bild: Jonas Ekströmer/TT

USA:s enorma hyllningar av Tony Gustavsson

USA:s förbundskapten liknar honom vid sin egen bror och en av målvakterna hyllar honom för hans stora uppoffringar när det gäller sin egen familj.
Hyllningarna för assisterande tränaren Tony Gustavsson ville inte ta slut efter VM-guldet – samtidigt som svensken kritiserades för sitt uppförande.

När Pia Sundhage var förbundskapten för USA:s damlandslag i fotboll värvade hon Tony Gustavsson och Jill Ellis till sin ledarstab. Trion samarbetade bland annat när USA tog OS-guld 2012.

Efter att Gustavsson tränat Tyresö FF till SM-guld senare den hösten och lett den senare konkursförsatta damallsvenska klubben till Champions League-final 2014 återvände han på heltid till det amerikanska fotbollsförbundet när Ellis blev förbundskapten.

Efter söndagens VM-guld i Frankrike, då Nederländerna besegrades med 2–0 i finalen i Lyon, talade engelskan känslosamt om Tony Gustavsson på presskonferensen.

"Killen sover inte"

-Han är världsklass på det han gör, hans huvud är världsklass. Vi pratade för länge sedan om hur jag ville att offensiven skulle fungera. Han har format det. Jag lägger mest tid på defensiven och han på offensiven. En perfekt balans, sade Jill Ellis.

Gustavsson hyllades stort även av spelarna när TT frågade om den assisterande tränarens betydelse.

-Tony är fantastisk, vår taktiker och vår hjärna. Han ser till att vi alltid är ett steg före de andra lagen. Vi är skyldig honom så mycket beröm för det arbete han lägger ner, och hur han vill att vi ska spela. Han ligger egentligen bakom allt, sade anfallsstjärnan Tobin Heath.

-Han är otrolig. Han är ett takiskt jävla geni. Varje detalj på planen är strukturerad och väl uttänkt. Killen sover inte. Välsigna hans hjärta att det här är över nu. Han har nog gått månader utan att sova, han har lagt all energi på oss. Han träffar inte sin familj så ofta, är i USA den största delen av sin tid. Vi hade aldrig åstadkommit det vi gjort utan honom, sade reservmålvakten Ashlyn Harris.

Jill Ellis ser svensken som en familjemedlem.

-Jag har lärt känna hans familj... Och jag har en bror... Men jag tror nog Tony står lika nära mig som min bror. Jag vill verkligen tacka honom, det har varit en jäkla resa. Han har varit fantastisk.

Solos kritik

Under VM-finalen på Stade de Lyon var Tony Gustavsson energisk på avbytarbänken och i USA:s så kallade tekniska område. Något som tidigare landslagsmålvakten Hope Solo, OS-guldmedaljör under Gustavssons ledning vid OS i London för sju år sedan, kritiserade och som Aftonbladet och Expressen uppmärksammade.

"USA:s tekniska område ser oprofessionellt ut när den assisterande tränaren inte sitter ned", skrev Solo på Twitter under VM-finalen.

Ashlyn Harris tog Gustavsson i försvar efteråt.

– Det är så han är. Han är så uppmärksam på detaljer. Och när han vill få någonting gjort reser han sig och säger till. Han kräver perfektion och med de här spelarna måste det vara så, sade hon.

David Hjorter/TT