Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Caroline Seger tar sig förbi Ruyin i matchen mellan Kina och Sverige på Estadio Nacional Mané Garrincha i Brasilia.

USA nästa – då jublade Sverige

Det var inte vackert, men efter 0–0 mot Kina fortsätter de svenska fotbollsdamernas OS-äventyr. Med kvartsfinal mot USA i Brasília på fredag kväll.

Pia Sundhages gamla USA, regerande olympiska mästare och obesegrad gruppsegrare i Rio. Det är nöten som Sverige måste knäcka för att få vara med och slåss om OS-medaljerna nästa vecka.

Det blir inte lätt.

Sverige har hankat sig vidare från gruppspelet, men utan att någonsin imponera. Först en lite krampaktig 1–0-seger mot Sydafrika, sedan en brutal 1–5-knock mot Brasilien – och som avslutning ett mållöst sömnpiller mot Kina.

Men att få möta USA i Brasília och inte Tyskland i Salvador – som var alternativet – var en vinstlott enligt svenskorna. Framförallt uppskattar de att få stanna kvar i huvudstaden, samtidigt som USA måste göra den långa resan från Manaus.

61 timmar till match

När slutsignalen gick efter 0–0-matchen mot Kina var det bara 61 timmar till avspark i kvartsfinalen.

- Vi kommer pumpa i spelarna att vi har chans att vila oss i form, det är det ena. Det andra är att vi har ganska bra resultat mot USA. Det tredje är att all press är på USA, de har ju tagit medalj hela tiden, säger förbundskapten Sundhage.

- Nu kan vi bara åka hem till hotellet, njuta av stunden som vi har skapat och sedan ladda batterierna inför USA. Vi har några spelare som tycker att det är jobbigt att resa också, det tar mycket energi.

USA och Sverige möttes senast i VM förra året, då det blev 0–0 i gruppspelet. När lagen möttes i VM 2011 vann Blågult med 2–1. Så statistiskt är amerikanskorna, trots sina meriter, en "enklare" motståndare än Tyskland – som ju alltid har för vana att besegra Sverige.

- Vi har ett ganska schysst facit mot dem senaste mästerskapen. Så jag möter hellre USA än Tyskland, säger Lotta Schelin.

"Världens bästa lag"

Varför passar USA er bra?

- USA har ganska svårt för strukturerade lag. Vi brukar ofta göra det ganska kompakt och svårt för dem.

- De har ju en ganska tydlig spelidé, med lite längre bollar på sina snabba forwards. Och det är väl ändå ett spel som vi kontrollerar överlag. Men USA är USA, det är världens bästa lag.

Hur viktigt blir det att Sverige får en vilodag inför kvarten?

- Jag tror att det blir rätt viktigt. De får en ganska lång och jobbig resa, för oss är det skitskönt att bara vara på plats och kunna få de här dagarna på riktigt.