Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s förbundskapten Gregg Berhalter ber om ursäkt efter flaggkaoset.
USA:s förbundskapten Gregg Berhalter ber om ursäkt efter flaggkaoset. Bild: Ashley Landis/AP/TT.

USA ber om ursäkt efter flaggkuppen

USA ber om ursäkt efter senaste tidens kontroverser kring den iranska flaggan i fotbolls-VM.
– Det enda vi kan göra är att be om ursäkt. Vi var inte en del av det, säger förbundskaptenen Gregg Berhalter inför tisdagens heta möte lagen emellan.

Sportsligt betyder matchen väldigt mycket. Båda lagen har chansen att ta sig till åttondelsfinalen. USA har efter två matcher två poäng och Iran har tre.

Inför tisdagens superrysare mötte USA:s förbundskapten Gregg Berhalter presskåren och fick förstås frågor om den senaste tidens kontroverser.

Han beklagade.

– Vi har fått ta del av vad som hände i helgen och ibland händer det saker som är bortom vår kontroll. Vi försöker att inte fokusera på utomstående saker. Det enda vi kan göra är att be om ursäkt, samtidigt var vi inte en del av det som hände, säger Berhalter och fortsätter:

– Vi har inte koll på vad förbundet lägger ut. Spelare och ledare har inte koll. För oss handlar det om matchen. Vi vill inte bli distraherade. Självklart står vi bakom iranier men vi tänker bara på matchen.

Använde "fel" flagga

Det var i helgen som flera internationella medier rapporterade om att USA använde en iransk flagga med endast färgerna grön, röd och vit. Det emblem med den islamiska texten som finns i mitten på flaggan saknas.

Både emblemet och texten infördes efter den islamistiska revolutionen 1979, och förknippas med den hårdföra regimen, som nu har världens blickar på sig efter höstens våldsamma protester.

Det dröjde inte länge innan USA kom med ett uttalande. Förbundet hävdade att kuppen handlade om stöd till kvinnornas kamp för mänskliga rättigheter. Men ett par timmar senare meddelade en talesperson från det amerikanska fotbollsförbundet att bilden nu är borttagen, men poängterade samtidigt att man fortfarande står bakom kvinnornas kamp mot regimen.

Iran har klagat till Fifa

Iran har lämnat ett klagomål till det internationella fotbollsförbundet, Fifa. Iranska fotbollsförbundet slog fast att USA hade brutit mot Fifas stadgar och därför bör laget straffas med tio matchers avstängning. Dessutom bör USA kastas ut ur VM direkt.

Fifa har sedan tidigare nolltolerans mot politiska budskap i samband med deras evenemang.

Den politiska relationen mellan Iran och USA är spänd sedan tidigare. I VM-sammanhangen har de möts tre gånger tidigare.

Förutsättningarna inför matchen är enkla. Seger ger avancemang, förlust innebär hemresa. Kryss tar Iran vidare så länge inte Wales besegrar England.