Patrick Reeds segervrål.
Patrick Reeds segervrål.

US Masters-vinnaren Reed: "En nervpärs"

Hotet kom från alla håll och kanter under Augusta Nationals sista nio hål. Amerikanen Patrick Reed sänkte dock parputten på US Masters sista och 72:a hål – och vann sin första majortitel.

ANNONS
|

Till slut handlade det om en sista putt för att ta hem den gröna Masterskavajen. Amerikanen Patrick Reed behöll dock sitt lugn och rullade i den drygt meterlånga parputten för att undvika ett gastkramande särspel på Augusta National. Och den 27-årige stjärnan från Texas kunde skrika ut glädjen över sin första majortitel i karriären.

- Att behöva göra par på det sista hålet för att vinna känns helt rätt, säger Patrick Reed.

ANNONS

Kritiserad tidigare

På puttinggreenen fick Reed ta emot den klassiska gröna kavajen – i storlek 44, om han själv fick gissa – av fjolårets mästare Sergio García. Spanjoren fick stanna kvar i Georgia över helgen enbart för ceremonin efter att inte ha klarat kvalgränsen, framför allt på grund av fem bollar i vattnet och 13 slag på hål 15 i torsdags.

- Jag visste att det skulle bli tufft, det är det alltid när du ska försöka stänga och vinna en golftävling, säger Reed, som gick på 71 slag och totalt 15 under par.

Reed var i ledning på 14 under par inför sista rundan och såg främst ut att hotas av nordirländaren Rory McIlroy, som han slog i Ryder Cup 2016 i en av de bästa matcherna som spelats i den klassiska lagtävlingen. Då fick Reed kritik för sitt uppträdande. Amerikanen eldade upp sig själv och publiken med sitt vilda gestikulerande efter sänkta puttar. Returmatchen blev det dock inget av – den fyrfaldige majorvinnaren McIlroy hade inte spelet för att utmana om den major han saknar i prisskåpet.

ANNONS

Nära särspel

I stället kom hoten från landsmännen Rickie Fowler och Jordan Spieth.

- Jag kollade på ledartavlan hela tiden. Det gör jag alltid. Oavsett vad det är för tävling eller om det är första hålet på torsdagen eller det sista hålet på söndagen, säger 27-åringen.

Han fick se den trefaldige majorvinnaren Jordan Spieth spurta med nio birdie och åtta par på sina första 17 hål. På det sista hålet blev det dock en bogey för Spieth och han lyckades aldrig tangera Augustas banrekord på 63 slag (totalt –13). Rickie Fowler svarade för sex birdie på de elva sista hålen och stannade på –14 och hade inte Reed satt den där putten på 18:e hade det blivit särspel om den gröna kavajen.

- Jag tittade på ledartavlan och när de satte upp nya siffror kändes det som att de kom närmare och närmare, säger Patrick Reed.

ANNONS
Augusta, TT: utsände

Fakta: US Masters-vinnare de senaste tio åren

  1. 2018: Patrick Reed, USA.
  2. 2017: Sergio García, Spanien.
  3. 2016: Danny Willett, England.
  4. 2015: Jordan Spieth, USA.
  5. 2014: Bubba Watson, USA.
  6. 2013: Adam Scott, Australien.
  7. 2012: Bubba Watson, USA.
  8. 2011: Charl Schwartzel, Sydafrika.
  9. 2010: Phil Mickelson, USA.
  10. 2009: Ángel Cabrera, Argentina.

ANNONS