Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
José Giménez frälste sitt Uruguay.

Uruguay vann: "Har brutit en förbannelse"

Egypten saknade Mohamed Salah. Då slog Uruguay till med ett sent avgörande och vann med 1–0 i fotbolls-VM.

Vid millennieskiftet blev den argentinske tränaren Héctor Cúper, numer förbundskapten för Egypten, känd för att ha byggt ett av fotbollsvärldens starkaste försvar i Valencia. Nästan 20 år senare såg han ut att leva upp till sitt gamla rykte, i VM:s andra match. Ett stjärnspäckat Uruguay, med två av världens mest notoriska målskyttar i Barcelonas Luis Suárez och PSG:s Edinson Cavani, hade oerhörda problem att få hål på Egyptens försvar.

Suárez var nära flera gånger om, men brände lägen han vanligtvis inte missar.

- Jag har sett fantastiska spelare som Lionel Messi och Diego Maradona misslyckas med att leva upp till sin potential. Det är ingen synd. Han spelade inte så bra som vanligt och fick se sina chanser räddas av målvakten. Sådant händer, sade Uruguays förbundskapten Óscar Tabárez.

"Dö eller döda"

Den egyptiske målvakten Mohamed El Shenawy var omutlig. Ett friläge reflexräddade han, på ett annat var han snabbt ute för att fånga in bollen framför fötterna på uruguayanerna. Men inget slog en spektakulär räddning på Edinson Cavanis stenhårda avslut från straffområdescirkeln med mindre än tio minuter kvar.

Till slut fick han se sig besegrad. I den 89:e minuten slog Uruguays mittback José Giménez till med en klockren nick, på en frispark, och säkrade en 1–0-vinst.

Det var första gången på 48 år, sedan VM 1970, som Uruguay vann sin öppningsmatch i VM.

- Vi kommer antingen dö eller döda, men vi måste hela tiden framåt, sade Tabárez.

Salah på bänken

Nyckelspelaren Mohamed Salah, som gjorde 44 mål för Liverpool den senaste säsongen, saknades. I torsdags meddelade förbundskapten Héctor Cúper att det axelskadade yrvädret var "100 procent" redo att spela. Men Salah fick besviket titta på från bänken.

- Vi var säkra på att han var redo i går. Men i slutet undersökte vi honom och det fanns en del tveksamheter kring hur han hade reagerat på fysiskt spel. Vi vill undvika risken. Vi kanske hade fått ett annat resultat med honom, sade Cúper.

- Jag tror han kan spela nästa match.