Urstark Kalla tog silvret – Björgen omöjlig att rubba

Charlotte Kalla tog hem sin och Sveriges andra medalj under VM i Lahtis. Efter en riktigt stark insats på 10 kilometer klassiskt tog hon en stor ledning i mål, men ute i spåret fanns en viss Marit Björgen kvar och norskan var överlägsen på nytt. – Jag känner mig stolt, säger Kalla till SVT.

ANNONS
|

Charlotte Kalla stod för ytterligare en stark VM-insats i damernas 10 kilometer klassiskt, en distans där Kalla hade ett guld från Falun att försvara. Hade det inte varit för suveräna norskan Marit Björgen hade kanske valören varit en annan i slutändan. Det blev ett silver, hennes elfte VM-medalj i karriären.

– Det är hur härligt som helst. Även fast det är svårt att rangordna de olika loppen så är det här en distans som jag gillar. Jag känner mig stolt, jag kan verkligen sträcka på mig i dag, säger Kalla till SVT.

Kalla gick ut med det ovanligt låga startnummret 34 och inledde starkt. Mot slutet av loppet fick hon också draghjälp av medaljkonkurrenten Heidi Weng, med betydligt högre startnummer, som precis gått ut på sin sträcka.

ANNONS

– Det var ganska skönt att gå tidigt och få möjligthet att gå mitt eget lopp, säger Kalla.

Den taktiska kuppen med den tidiga starten fungerade perfekt och det stod tydligt vid målgång att tiden skulle räcka till medalj. Det blev ett silver till slut, guldet var omöjligt att nå. VM:s drottning Marit Björgen var hela 41 sekunder före Kalla i mål.

– Även fast Marit har ett helt hav av sekunder ner till oss andra så känns det bra. Det var en go känsla, jag hade kroppen för dagen och försökte bara ösa på i spåret, säger Kalla.

Utöver Kalla stod även Anna Haag för ett kanonlopp och slutade på en överraskande femteplats. Stina Nilsson slutade på 13:e plats och Hanna Falk på 15:e.

ANNONS