Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexander Urbom (55) jublar efter 4–1-målet mot HV71.

Urbom bröt måltorkan: "Hoppas det lossnar"

Han har gjort mål i NHL – men på hemmaplan i SHL har det varit motflyt för Djurgårdsbacken Alexander Urbom. Ända fram till sin 163:e match.

Djurgårdens trepoängare – som kom efter två raka förluster – innebar att laget tog ett stort steg mot andraplatsen i serien.

Inför den sista omgången behöver Djurgården – som är två poäng och 24 mål före trean Frölunda – en poäng i bortamötet med Örebro som säkrade sitt SHL-kontrakt på torsdagen. En andraplats skulle ge laget hemmaplansfördel i slutspelet minst fram till och med en eventuell semifinal.

- Det är grymt viktigt. Framför allt för oss som har så bra statistik här hemma på Hovet. Det gäller att vi fixar det mot Örebro, sade Urbom.

"På tiden"

Han blev hyllad av sina lagkamrater och 6 223 åskådare på Hovet efter sitt premiärmål. Urbom laddade kanonen fram till 4–1 i inledningen av den tredje perioden.

- Det var på tiden. Det var skönt, vi har grymma fans här, sade Urbom som givetvis också fick priset som bäste hemmaspelare.

Det här var hans kväll. Den 27-årige fysiske och defensive backen har inte målskyttet som sin roll. Men att det skulle ta 163 matcher – han gör sin fjärde SHL-säsong – är ett mysterium då det inte är ovanligt att han gör offensiva rajder.

I NHL är hans målsnitt överlägset bättre – tre på 34 matcher för New Jersey och Washington mellan 2010 och 2014.

Lättare i NHL

TT: Är det lättare i NHL?

- Det verkar så för mig, skrattade han.

- Det är väl inte så speciellt egentligen, det är mer andra än jag som tänker på det. Jag har min roll och gör den, sedan vill man så klart bidra med något mål per säsong, sade han.

Tvåmålsskytten Niclas Bergfors, som gjorde både 2–1 och 3–1, gladdes med sin lagkamrat:

- Det var kul för honom. Det är inte hans roll att göra mål, han gör andra grejer som är otroligt viktiga för laget, men att han får göra det i sista hemmamatchen i grundserien... Nu kan vi checka av det från listan.

För regerande mästarlaget HV71 innebar förlusten att det blir ytterst svårt att nå en direktplats till kvartsfinalspelet. Seriesjuan är tre poäng och sex mål bakom Malmö inför sista omgången. HV möter Färjestad borta medan Malmö har redan kvalklara Mora på hemmaplan.

- Vi måste vinna både för att ha chansen att nå kvartsfinal eller för att få hemmafördel i åttondelsfinalen, sade tränaren Johan Lindbom.