Tomas Svensson var glödhet mot Island.
Tomas Svensson var glödhet mot Island.

Uppvisning av veteranen

ANNONS
|

Island. Landet som snuvade Sverige på VM-platsen 2007. Island. Landet som är ökänt för sitt tunga skytte.

Inte i går. Nu mötte islänningarna ett Sverige med så mycket inneboende känslor, så mycket lust till revansch och sådan iver att få visa att de duger. Och en Tomas Svensson som hade en en helt fantastisk dag i målet.

Efteråt skrattade han och sa:

- På slutet var jag trött, jag släppte in ett skott från 22 meter och det tror jag aldrig har hänt tidigare i karriären. Då kände jag mig gammal alltså. Som Wislander ungefär. Golvet är tungt, det suger musten ur kroppen till slut. Men det är så fantastiskt skönt att vi fick en bra start på turneringen. Extra viktigt för det här laget. Kanske en klyscha, men det är så det känns när vi kommer med så många nya spelare.

ANNONS

Under perioder spelade Sverige magiskt i försvaret. Magnus Jernemyr offrade sig så till den milda grad att det blev bakåtkullerbyttor och andra akrobatiska konster när han tryckte de storväxta motståndarna bort från målet. Marcus Ahlm, som spelade både bakåt och i anfallet, gick nästan på knäna till slut, men vägrade att släppa till luckor.

Båda skakade på huvudet efteråt när Tomas Svenssons insats kom på tal.

- Det är helt makalöst. Vad ska man säga, det är så skönt att ha honom där bakom. Det skapar en ovärderlig trygghet, sa Ahlm.

- Ibland lät vi islänningarna komma alldeles för nära, men det verkade inte spela någon roll, Tomas tog det mesta som rann igenom, även om det var överraskande få skott. De sökte mest inspel till linjen tyckte jag, sa Jernemyr efter sin klockrena mästerskapsdebut.

Det var 11-9 till Sverige i paus, efter en lite tveksam och till synes nervös start.

- Jo, det var det allt, vi pratade om det i halvtid och sa att det är helt normalt att det är nerver inblandade i en premiär. Det som gjorde att vi inte kunde dra ifrån tidigare var ändå att vi inte fick dit bollen, bakåt var det bra hela matchen, tyckte Svensson, 40 år i februari.

ANNONS

I andra kom rycket omgående och ett tag ledde Sverige med hela 23-13 och det var rena utklassningen.

Förbundskapten Ingemar Linnéll har levt under hård press sedan han tog över landslaget efter EM 2004. Han var märkbart lättad och glad efteråt.

- Skönt att få bort ett slags ok som har legat över oss länge nu, förhoppningsvis för all framtid. Nu är vi inne i turneringen och det känns jätteskönt, sa han och fortsatte:

- Samarbetet mellan Tomas Svensson och försvaret har aldrig fungerat bättre under min tid. Det finns så många som är sugna på att prestera i den här gruppen. Det är bara en seger och vi ska inte lyfta armarna för högt, men bättre start kunde vi knappast fått.

ANNONS