Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA och Kanada uppmanar alla sina medborgare, däribland de hockeyspelare som finns i KHL, att lämna Ryssland.
USA och Kanada uppmanar alla sina medborgare, däribland de hockeyspelare som finns i KHL, att lämna Ryssland. Bild: Alexander Zemlianitjenko/AP/TT

Uppmaningen till KHL-spelarna: Lämna Ryssland

USA uppmanar alla sina medborgare, däribland KHL-spelarna, att lämna Ryssland och Kanadas regering förnyar sin uppmaning.
Det kan leda till att drygt 60 nordamerikanska ishockeyspelare lämnar KHL de närmaste dagarna.

Kanada och USA är de länder från väst som har flest spelare i ryska ishockeyligan KHL.

Kanadas numerär är överlägset flest med 48 spelare, den senaste, fjolårets HV71-forward Hunter Shinkaruk, skrev kontrakt med Neftechimik så sent som på onsdagen.

"Vår regering har varit väldigt rak. Kanadensare ska undvika alla resor till Ryssland och Belarus. Befinner de sig där ska de lämna omedelbart. Vår förmåga att utföra konsulära tjänster kan bli extremt begränsade", skriver Adrien Blanchard, pressekreterare hos Kanadas utrikesminister Melanie Joly, i ett mejl till kanadensiska nyhetsbyrån Canadian Press.

"Lämna omedelbart"

Kanada gick ut med sin uppmaning direkt efter Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari.

USA:s ambassad i Moskva gick ut med sin uppmaning på onsdagen och kommer efter ryske presidenten Vladimir Putins order om delvis mobilisering.

Ambassaden varnar för att amerikaner med dubbelt medborgarskap kan komma att mobiliseras och svårigheten för alla utlänningar att lämna landet.

"Amerikanska medborgare ska inte resa till Ryssland och de som bor eller reser i Ryssland ska omedelbart lämna medan begränsade möjligheter att resa kommersiellt fortfarande finns", skriver ambassaden.

USA har 14 spelare i KHL.

"Jobbar som vanligt"

Ryska sporttidningen Sport-Express har varit i kontakt med några av KHL-klubbarna som väljer att avvakta. Oleg Gross, sportchef i Avtomobilist Jekaterinburg, är dock mer kategorisk:

– Vi har ingen information om att spelare från Kanada och USA måste lämna landet. Alla hockeyspelare jobbar som vanligt. Vi är i full gång med mästerskapet.

Sju svenskar spelar också i KHL, men svenska UD har inte kommit med några nya uppmaningar efter Putins order. Sedan tidigare avråder UD från resor till Ryssland.

Svenska ishockeyförbundet har sedan tidigare beslutat att de svenskar som spelar i KHL denna säsong stängs av från landslagsspel.

Förra säsongen spelade över 40 svenskar i KHL.