Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Henrik Stenson. Arkivbild.

"Upplagt för det kanske största slaget någonsin"

Han var högaktuell och nu är det klart. Henrik Stenson får ett wildcard till Ryder Cup. "Det är upplagt för det kanske största slaget någonsin", säger svensken.

Stensons säsong har varit lite upp och ner. 42-åringen har haft problem med en armbågsskada under sommaren och fått stå över en del tävlingar. Trots det har Thomas Bjørn inte tvivlat på att ta med svensken.

- Han hade en helt okej start på säsongen och spelade bra i Masters och US Open. Men han har inte vunnit så mycket som han är van vid och fick en skada precis innan British Open. Vi hade långa samtal då. Dessa samtal fortsatte och Henriks mål har hela tiden varit att bli redo till Ryder Cup. När jag visste det var det inget svårt val att ta ut honom. Han bidrar så mycket med sin status och personlighet. Han är en bra kille som ser efter de yngre spelarna och är också en stark spelare, sade Bjørn på presskonferensen där han presenterade sina fyra wildcards.

Har kamperat med Rose

Dansken lyfte också upp den fina kemi som Stenson har haft i parspelet med Justin Rose i tidigare Ryder Cup.

- Stenson och Justin Rose älskar varandra och man måste titta på hur andra spelare reagerar på den spelar som kommer in i laget, sade Bjørn.

I ett pressmeddelande berättade Stenson själv om känslorna efter att ha blivit uttagen.

"Det betyder mycket för mig. Jag har några av karriärens största minnen från att ha varit en del av Europas Ryder Cup-lag, så att få telefonsamtalet att jag ska spela i Paris var otroligt", säger han.

"Europa har ett av de starkaste lagen vi någonsin har haft, och samma gäller USA, så det är upplagt för det kanske största slaget någonsin."

Rutinerad kvartett

De tre andra som tilldelades var sitt wildcard var spanjoren Sergio García och engelsmännen Ian Poulter och Paul Casey. Bjørn satsade alltså mycket på rutin i sina fyra val, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att fem debutanter sedan tidigare finns i laget. En som får spela sin första Ryder Cup är Alex Norén, medan Henrik Stenson gör sitt femte framträdande i den prestigeladdade golfkampen mellan USA och Europa.

USA vann senast, på Hazeltine i Minnesota för två år sedan. På europeisk mark har dock amerikanerna inte vunnit sedan 1993.