Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Uppgifter: Pelé får palliativ vård

Den brasilianske fotbollsikonen Pelé, 82, får nu palliativ vård på ett sjukhus i Brasilien.
Det uppger nationella medier – uppgifter som dementeras på sina håll.

Han slog igenom som 17-åring och ses av många som en av och kanske till och med sportens allra främste utövare genom alla tider.

De senaste åren har Pelé kämpat mot cancer. För några dagar sedan lades han in på sjukhus i Sao Paulo, enligt ESPN.

Då ska läkarna ha konstaterat hjärtsvikt.

Samtidigt gav dottern Kely Nascimento lugnande besked då.

”Många alarm om min pappas hälsa i media i dag. Han är på sjukhuset för att reglera sin medicinering. Det är ingen nödsituation. Jag kommer att åka dit på nyår och lovar att publicera några bilder”, skrev hon på Instagram.

Under fredagen meddelade Pelés läkare att fotbollslegendaren vårdas för en luftvägsinfektion, vilket behandlas med antibiotika.

Nu kommer nya uppgifter från Brasilien.

Enligt tidningen Folha de Sao Paulo ska Pelé nu inte längre svara på kemoterapin som han har genomgått för sin cancer. Tidningen uppger även att fotbollslegendaren nu får palliativ vård.

Uppgifterna slås ner – sjukhuset med egen uppdatering

Samtidigt menar New York Times-journalisten Tariq Panja att detta inte stämmer.

”Det är inte heller tal om att Pelé nu genomgår 'palliativ' vård som tidigare rapporterats. Med tanke på vad som sagts, skrivet tidigare, kan rapporten från sjukhuset bara ses positivt”, skriver han på Twitter.

På fredagens presskonferens skickade den brasilianske förbundskaptenen Tite en hälsning.

– Vi önskar allt det bästa för Pelé. Vi fick reda på nyheten via er i media. Han är en av de största fotbollsspelarna genom alla tider och från alla spelare och ledare i den brasilianska VM-truppen vill vi önska honom allt gott, säger han.

Senare under lördagen kom även sjukhuset, Albert Einstein Hospital i Sao Paulo ut med en uppdatering där man säger att Pelés tillstånd ska vara stabilt och att han ska ha svarat bra på de behandlingar han fått, enligt Reuters.

Fakta: Palliativ vård

Du kan få palliativ vård om du har en livshotande sjukdom som du inte kan bli av med. Palliativ vård kan förebygga och lindra symtom, och ibland också bidra till att förlänga livet. Syftet är att du ska ha det så bra som möjligt på alla sätt trots sjukdomen.

Palliativ vård är vanligast vid spridd cancer, men också vid svåra sjukdomar som bland annat sena stadier av hjärtsvikt, KOL eller ALS.

Källa: 1177.

LÄS OCKSÅ: Pelé hyllades av Brasiliens fans

LÄS OCKSÅ: Sjukhuset: Pelé vårdas för luftvägsinfektion

LÄS OCKSÅ: Pelé inlagd på sjukhus i São Paulo

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.