Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johannes Høsflot Klæbo under ett träningspass på Alpensia skidcenter i Pyeongchang.

Upp till bevis för Northug 2.0

Tänk dig att du är 21 år och förbereder dig för ditt första OS-lopp, din andra tremil i karriären. Och ändå är du guldfavorit. Välkommen till Johannes Høsflot Klæbos vardag.

Den unga norrmannen har haft en osannolik utveckling. Johannes Høsflot Klæbo gjorde världscupdebut förra säsongen. I år har han vunnit i princip allt som han har ställt upp med.

Med åtta segrar i ryggen går han in i OS som guldkandidat i allt han ställer upp i (han står över 15 kilometer fristil). Sprintspecialisten har i vinter visat att han behärskar alla distanser.

- Jag har nog aldrig sett någon som är överlägsen på det här sättet tidigare. Han kan ju vinna det mesta. Han är en talang som har både orken och avslutningen och kan avgöra när som helst, säger Marcus Hellner inför söndagens OS-premiär i skiathlon.

Ny skidnivå

Marcus Hellner utgör tillsammans med Calle Halfvarsson, Daniel Rickardsson och Jens Burman det svenska laget. Någon bra lösning på hur man tacklar Johannes Høsflot Klæbo har de inte riktigt.

- Han har tagit skidåkningen till en ny nivå, dels med sin spurtförmåga men även med den uthålligheten som han har visat upp. Det är bara för oss andra att försöka hänga med, säger Daniel Rickardsson.

- Det är ju en ny version av Petter Northug, skulle jag säga. En kopia fast kanske lite vassare på något sätt. En version två av Petter Northug.

På Norges presskonferens i en kall koreansk skolgympasal fick Martin Johnsrud Sundby, en annan medaljfavorit på söndag, frågan om vem som är den norska OS-truppens största guldhopp.

- Det är väl ingen särskilt svår fråga, svarade Sundby med ett leende samtidigt som han långsamt vände sig om för att titta rakt mot Johannes Høsflot Klæbo.

Andra tremilen

Klæbo själv försöker tona ner förväntningarna. Det är trots allt hans blott andra tremil i karriären. I den första, i Lillehammers skiathlon i december, vann han.

- Det känns ju väldigt speciellt. Det blir som sagt min andra tremil och jag är ju framför allt sprinter, säger Klæbo.

- Jag tror att söndagens lopp blir brutalt. Det gäller bara att bita sig fast så länge det bara går, att försöka hänga med till slutet så får vi se om jag har benen till att spurta.

Att det svenska lägret imponeras över den nytända norska stjärnan är hur som helst klart. Sprintåkaren Teodor Peterson, inte uttagen i skiathlon, håller inte igen med berömmet.

- Han är den mest kompletta skidåkaren som har funnits, säger Teodor Peterson.

- Det finns mycket som han gör som är bra och inte så mycket som inte är bra. Det blir väldigt svårt att slå honom på OS.