Uniqlo får inte använda svenska flaggan på OS-kläder

Den japanska klädjätten Uniqlo ska förse den svenska OS-truppen med kläder i sommar. Men på kläderna kommer inte den svenska flaggan att synas – det efter att man fått avslag från riksheraldikern.

ANNONS
|

Inför förra OS 2016 i Rio de Janeiro var det H&M som svarade för den svenska OS-truppens klädsel.

Men för sommar-OS i Tokyo i år och för OS vinter-OS i Peking 2022 är det den japanska modejätten Uniqlo som fått ansvaret förse truppen med kläder.

Kläderna är inte endast avsedda för OS-truppen utan även för försäljning till allmänheten.

Inför sommarens OS har därför Uniqlo kontaktat Patent- och registreringsverket med en förfrågan om att använda den svenska flaggan i anslutning till sin logotyp.

Men modejätten har fått avslag på sin ansökan av riskheraldikern:

”Att atleterna vid internationella tävlingar bär dräkter med svenska officiella beteckningar är naturligt, men inte att en svensk statssymbol arbetas in i ett utländskt klädvarumärke.”

ANNONS

”Flaggan är en i lag skyddad statssymbol och officiell beteckning för Sverige. Den representerar nationen och kan under vissa omständigheter även användas i marknadsföringen av svenska produkter, men aldrig i varumärket för utländskt företags produkter.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS