Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ungerska fans hamnade i bråk med publikvärdar och poliser i början av tisdagens VM-kvalmatch mellan England och Ungern på Wembley.
Ungerska fans hamnade i bråk med publikvärdar och poliser i början av tisdagens VM-kvalmatch mellan England och Ungern på Wembley. Bild: Nick Potts/AP/TT

Ungerska fans stängs av efter Wembleybråk

Det var skandalscener på Wembley mellan England och Ungern i tisdags. Nu meddelar det ungerska fotbollsförbundet att man stänger av flera bråkmakare i två år.

Strax efter avspark i tisdagens VM-kvalmatch i fotboll mellan England och Ungern (1–1) på Wembley i London utbröt tumult på läktarplats. Dussintals av de omkring tusen bortasupportrarna på Ungerns läktarsektion attackerade några publikvärdar som tvingades backa innan polisen kom till undsättning med batonger. Bråket pågick i flera minuter innan ordningen återupprättades.

En ungersk supporter greps i samma veva för att ha fällt rasistiska kommentarer till en publikvärd.

Två års avstängning

Redan två dagar senare meddelar alltså Ungerns fotbollsförbundet (MLSZ) straffet för några av de inblandade.

– Flera våldsverkare som identifierades på platsen av säkerhetsvakter har blivit avstängda i två år från att besöka idrottsevenemang, enligt bestämmelserna i idrottslagen, säger en talesperson för förbundet.

Hur många huliganer det handlar om är oklart; det pågår alltjämt utredningar. Fler avstängningar kan med andra ord vara att vänta.

Inte första gången

Händelserna på Wembley är bara den senaste i raden av skandaler kopplat till Ungern. I VM-kvalmötet mellan Ungern och England i Budapest i september fick de engelska spelarna Raheem Sterling och Jude Bellingham motta rasistiska tillmälen från publiken. Det ledde till att Ungern tvingades spela förra VM-kvalmatchen mot Albanien inför tomma läktare. Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) dömde Ungern till att spela en match inför tomma läktare efter att det förekommit rasistiska smädelser och homofobiska banderoller på läktarplats i samband med sommarens EM-matcher i Budapest.