Enligt en studie från Umeå universitet är unga skidåkare särskilt benägna att utveckla astma och Elio.
Enligt en studie från Umeå universitet är unga skidåkare särskilt benägna att utveckla astma och Elio. Bild: MAXIM THORE

Unga skidåkare särskilt drabbade av astma

Mer än var fjärde skidåkare vid riksidrottsgymnasierna har astma, visar en ny studie vid Umeå universitet. Det är betydligt fler än snittet vid den åldern.

ANNONS
|

Totalt 591 aktiva deltog i enkätstudien som genomfördes för att kartlägga förekomsten och nyinsjuknande av astma hos skidåkare och orienterare.

Det visade sig att 27 procent av skidåkarna vid riksidrottsgymnasier hade läkardiagnostiserad astma. Dessutom var nyinsjuknandet av astma ovanligt högt i just den gruppen. Symptomen uppkommer vanligen i tidiga tonåren.

– Sannolikt bidrar inandning av stora volymer torr och kall luft till utveckling av astma hos dessa idrottare, säger Tommie Irewall, doktorand vid Umeå universitet.

Även drabbade av Elio

Vid kliniska undersökningar av skidåkarna visade det sig även att 27 procent av skidåkarna hade en ansträngningutlöst laryngeal obstruktion, så kallad Elio.

ANNONS

Det innebär att luftflödet obstrueras vid struphuvudet under intensiv ansträngning, vilket kan ge symptom som andnöd och biljud vid andning. Av den anledningen kan Elio lätt förväxlas med ansträngningsutlöst astma.

– Eftersom Elio ger liknande besvär som astma och är så pass vanligt, är det viktigt att utvärdera ansträngningsutlösta andningsbesvär och behandlingseffekt kritiskt för att undvika övermedicinering, säger Tommie Irewall.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS