Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Umeå IK kan åka ur damallsvenskan.

Umeå nära åka ur: "Jättesorgligt"

Klassiska Umeå är nära avgrunden. Ett tungt slag rakt i magen på svensk damfotboll.

I början av 2000-talet var Umeå IK loket som drog svensk damfotboll. Nu, med två omgångar kvar av säsongen 2016, ligger de sist och även om chansen för överlevnad finns kvar så kan det vara över redan på söndag.

Så, vad hände? TT har frågat tidigare Umeåspelarna Hanna Marklund och Frida Östberg.

- Det har varit jättetråkigt att följa laget hela året. Det var naturligt att de tog ett steg tillbaka ekonomiskt, satsade på tillväxt och unga talanger. Men det trodde jag skulle stabilisera det hela. Det har varit mycket strul runt personerna i föreningen. Där behöver de vara stabila, trygga, säger Hanna Marklund.

Misstag att sparka tränare

I somras sparkades dåvarande tränartrion efter en skadedrabbad, tuff vår. Ogrundat, menar Marklund och Östberg.

- Det beslutet var alldeles för förhastat. De pratade inte med några spelare i startelvan, som ville ha kvar tränarna. Det gjorde det bara mer turbulent och stökigt. Jättedåligt skött, säger Marklund.

- Du har ju åtta spelare som öppet skrev att de inte står bakom beslutet. Det är ingen bra signal och betyder att föreningen inte har förankrat det i truppen. Titta på vilka spelare som faktiskt är viktiga i en sådan här situation, det är de spelarna som skrev på, menar Östberg.

Behövs nystart

Nu finns det bara en väg att gå, oavsett om de åker ur eller inte.

- Situationen är ett tecken på att de behöver börja om. Dåliga resultat på planen och ekonomiskt. Dålig stämning, dialog och allt runtomkring. Det är en förening som just nu inte mår bra, säger Hanna Marklund.

Båda profilerna hoppas att Umeå klarar sig kvar, men Frida Östberg tror att det kan bli svårt att studsa tillbaka om de inte klara sig.

- Och oavsett så ställer jag mig frågande till om de kommer att få ha kvar de etablerade landslagsspelarna.