Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här såg det ut senast det begav sig, 2017. I dag laddar Ulricehamn för en ny publiksuccé när världscupen i längdskidor kommer på besök.

Ulricehamn laddar för ny publikfest

Att lägga en världscuptävling i Ulricehamn blev en stor succé för två år sedan. I år verkar det bli lika festligt. Över 40 000 biljetter är sålda till helgens längdtävlingar.

Det var egentligen bara själva banan som inte höll världsklass i Ulricehamn 2017. Den höll egentligen inte måttet alls men tävlingen kunde ändå genomföras genom ett tillfälligt certifikat från Internationella skidförbundet (Fis).

Till årets tävling har man gjort banan tuffare, med fler höjdmeter och en ny 700 meter lång backe: "Väggen".

- Jag är väldigt glad att det kom en till backe som kallas "Väggen" och att de har plockat bort lite av den flackare åkningen. Det blir ännu mer utslagsgivande, säger Charlotte Kalla.

Falk tävlar i gulsvart

I övrigt är det inte lönt att förändra alltför mycket med tanke på vilken enorm framgång det blev för två år sedan. Tiotusentals åskådare kantade skidspåren och intresset tycks lika stort nu. På fredagen hade över 43 000 biljetter sålts (som mest kan de ta emot 60 000 åskådare över hela helgen), och störst publiktryck verkar det bli på lördagens distanslopp. Kalla minns hur det var 2017:

- Publiken, folkfesten och stämningen som skapades här, det är svårt att inte bli berörd. Bara när man tog sig från boendet till vallalastbilen så gjorde publiken vågen långt före start, säger Charlotte Kalla.

Hemmaåkaren Hanna Falk är den här gången inte uttagen som landslagsåkare, utan som en del av den nationella kvoten. Det är kanske ingen nackdel då hon därför kör i Ulricehamns klubbfärger.

- Det är en av höjdpunkterna den här säsongen, det är kul att den här helgen äntligen är här. Jag kör ju i gulsvart, det blir roligt. Jag minns bara förra gången, då bar publiken fram mig här i skogarna. Det var verkligen ett stöd man kände då, säger Hanna Falk.

Inte riktigt hemma

Hon är född och uppvuxen i Ulricehamn och tillsammans med Viktor Thorn (från Bengtsfors) de två landslagsåkare som representerar Ulricehamns IF på klubbnivå. Falk tog en överraskande åttondeplats på 10 kilometer i hemstaden 2017, men för Thorn blir det här en förstagångsupplevelse.

- Jag är inte härifrån, det är bara att jag tävlar för klubben. Men det är ändå stort att få tävla här och jag kommer nog få bra stöd runt banan. Jag har inte tävlat här på många år, så jag skulle inte säga att jag har någon hemmaplansfördel, det är mer att det kommer att vara mycket publik som skriker ens namn. Det ska bli sjukt kul, säger Viktor Thorn.

Tävlingarna inleds i dag med herrarnas 15 kilometer fristil klockan 12, och följs av damernas 10 kilometer fristil klockan 14.15. I morgon avslutas världscuphelgen med stafetter.