Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Niklasson: "Sträck på dig – idrottsstaden Göteborg"

SM-guld, världens största handboll- och fotbollsturneringar, OS-resenärer och Välkommen Cup för ensamkommande flyktingar.…Och inte en, utan två supermatcher till Ullevi.…Sträck på dig, idrottsstaden Göteborg!

Det blev så uppenbart när Frölunda Indians var på väg att ta SM-guld. Hela stan pratade hockey och när Joel Lundqvist till slut fick stå där på Götaplatsen, blicka ut mot folkhavet och lyfta den där bucklan så var det en mäktig känsla. Sedan dess har framgångarna för den göteborgska idrotten fortsatt. 
På olika plan och nivåer.
Kommande vecka får vi besök av 22 000 handbollsspelare från 43 nationer som kommer att sätta stor prägel på vår stad och strax efter kommer ännu fler fotbollsspelare från ännu fler länder för att spela Gothia cup. Gemensamt är att tjejerna och killarna inte bara tar med sig en oförglömlig idrottsupplevelse med mål, felpass och glädjetårar, utan också en vecka med möten och upplevelser som kommer att finnas kvar resten av livet. 
Och det fortsätter.

I månadsskiftet juli och augusti springer Zlatan Ibrahimovic (?) och världens främsta fotbollsspelare ut på Ullevis gräsmatta, när Manchester United - möter Galatasaray och Arsenal tar emot Manchester City. 
Ungefär samtidigt är det dags för bland andra Khaddi Sagnia, Johan Eurén och Bella Gulldén att checka in på planet till OS i Rio.  
Vilken stad i Europa kan skryta med denna buffé?…

Det här är konkreta framgångar. Men det är också viktigt att visa på de mjuka värden som idrotten hela tiden levererar. Jag är övertygad om att vi mår bra av framgångar, staden Göteborg fyller på självförtroendet och vi visar muskler för oss själva och andra. 
Bortom dessa stjärnor, evenemang och framgångar görs så mycket annat som inte får lika mycket uppmärksamhet, men som är viktigt för att hela idrottsstaden Göteborg skall må bra. Askims IK arrangerade tidigare "Välkommen Cup" i inomhushallen i brandstationen i Frölunda. En turnering där ensamkommande flyktingar fick spela mot svenska ungdomar. I mitten av augusti blir det en uppföljning, fast nu utomhus eftersom då kan ännu fler lag vara med. 

Vi har under året byggt upp ett stort nätverk bland olika flyktingboende så vi hoppas på ett stort deltagande, skrev ordförande Lars Kalméus nyligen i ett mejl till mig. 
För att ett lag skall nå framgång krävs ett samspel mellan olika egenskaper och individer. I Göteborg handlar det om bredd- ungdoms- och elitidrott i kombination med evenemang. Vi får aldrig, aldrig ställa dessa mot varandra. 
Göteborg skall stoltsera med både och, där idrott på alla nivåer skall prioriteras. 
Så - sträck på dig, idrottsstaden Göteborg!

Plus
Som fotbollsreporter hade jag förmånen att under tio år bevaka det svenska fotbollslandslaget med Lars Lagerbäck som förbundskapten. Visst kunde du både vara vrång och emellanåt faktiskt ganska tråkig, men jädrar vad du levererar Lasse! 
 

Minus
Emma Green. Vi är många som unnar dig att åka till OS i Rio. Kämpa!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.