Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uefa: VM-kvalet mot Danmark inställt

Uefa bekräftar att det inte blir någon VM-kvalmatch mot Danmark på Gamla Ullevi på fredag. Samtidigt ger Sveriges lagkapten Caroline Seger de danska spelarna sitt stöd. – Vi står enade säger hon.

Det danska damfotbollslandslaget ligger sedan en tid tillbaka i konflikt med förbundet.
Enligt det danska fotbollförbundet skulle danskorna inte spela kvalmötet – något som det svenska förbundet bekräftade sent på onsdagskvällen:

Damlandslagets VM-kval mot Danmark på fredag är definitivt inställt.

Uppgifterna bekräftades även på Uefas hemsida under torsdagen. I och med beskedet löper Danmark risk att stängas av från VM-kvalet och det kommande EM-kvalet som inleds nästa höst.

LÄS OCKSÅ: Skyhög nota för Danmark efter bråket

– Jag pratade med den danske generalsekreteraren Claus Bretton-Meyer och han har nu också skriftligen meddelat att de inte har möjlighet att spela matchen, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till förbundets hemsida.

För spelarna som tränade på Kamratgården på onsdagen var läget osäkert in i det sista.

– Vi kan inte påverka det med tanke på att det är Danmarks förbund som har tagit det beslutet och inte Uefa. Och innan Uefa tar det beslutet kan vi inte fundera på vad det får för konsekvenser, förklarade lagkaptenen Caroline Seger under dagen.

Lagkaptenen betonade vikten av att ändå hålla fokus på det fotbollsmässiga:
– Vi har de här dagarna tillsammans med de nya tränarna, då är det viktigt att lägga fokus och energi på det vi gör här ute, sa hon till GP.

På frågan om matchen skulle ställas in svarade hon:
– Det skulle vara jättetråkigt.

Samtidigt har hon förståelse för situationen och hon ger de danska spelarna sitt stöd.

– Det hade varit konstigt om man inte backar dem, vi är ändå på samma sida. Vi spelar damfotboll och så funkar det. Hon fortsätter:

– Jag tror vi har varit ganska tydliga hela tiden med var vi står. Både som individer och som lag, jag tror att Danmark och alla spelare där känner att vi är enade allihop, säger hon.

Det danska förbundet gick nyligen ut i media och riktade kritik mot spelarna som de menade "har tagit landskamper och fans som gisslan".

Ett uttalande som Seger ställer sig frågande till.

– Det låter lite väl hårt. Det är ju en kamp de tar och det är helt klart att man ska ta den kampen.

LÄS OCKSÅ: Rolfö om danskornas strejk: "Klart jag stöttar dem"

På onsdagen tränade Sverige för fullt på ett kyligt Kamratgården i Göteborg. Att helt fokusera på träningen var dock svårt med tanke på osäkerheten.

– Det är oundvikligt så klart, man är ju inte helt blank så att man inte funderar, sa Seger innan det definitiva beskedet kom på kvällen.

Även de danska spelarna fortsatte sin uppladdning, trots DBU:s besked. De gjorde det dock på egen hand, i Dragør utanför Köpenhamn, under ledning av spelarföreningens spelarrådgivare Thomas Lindrup.

– Ingenting är över förrän den feta damen sjunger, sade Thomas Lindrup till danska DR.

Sen kom dock sången – det blir ingen VM-kval  match i Göteborg på fredag.

LÄS OCKSÅ: Förbundets biljettbesked: "Kommer gå att återlösa under dagen"

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.