Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gabriel Landeskog gjorde Sveriges första mål mot Lettland.

Uddlöst Tre Kronor slog Lettland

Först kom beskedet att Henrik Lundqvist blir nästa NHL-förstärkning – sedan visade Tre Kronor vad som fortfarande står kvar på önskelistan för att fixa en ädel medalj i ishockey-VM. Målskyttar. Gabriel Landeskog och Elias Lindholm var de enda som lyckades hitta rätt i en vinglig 2–0-seger över Lettland.

Bland forwards är det förstakedjan med Landeskog, Lindholm och Victor Rask som bär det här Tre Kronor-laget offensivt. Totalt har de stått för sju av 13 svenska mål.

Men sedan då?

- Vi måste ha fler spelare som bidrar. I dag skapade vi väldigt mycket, speciellt i andra perioden, och borde ha tryckt in någon till. Vi känner ändå att vi har spelare här som kan göra det. Vi får fortsätta gnugga på det, det som är positivt är att vi skapar, sade förbundskaptenen Rikard Grönborg som sade att det kan bli ändringar i formationerna till fredagens match mot Italien.

"Måste ha tålamod"

Landeskog tror att tiden talar för hans lag:

- Kemin är något som tar tid i bland. Mellan mig, "Rasken" och Elias har det klickat lite snabbare än vad de har gjort för andra, men det är sånt som kommer. Det är viktigt att alla behåller tålamodet, försöker hitta lösningar och snacka ihop sig och det vet jag att alla gör, sade Landeskog.

Coloradokaptenen vände i mitten av första perioden bort den lettiske forwarden Teodors Blugers i ena sarghörnet och tryckte sig med kraft in framför det lettiska målet där han överlistade målvakten Elvis Merzlikins vid främre stolpen.

När Elias Lindholm satte 2–0 med 3.18 kvar av tredje perioden hade Tre Kronor missat massor av chanser, räddats av ett glimrande spel i numerärt underläge och VM-debuterande målvakten Eddie Läck.

En världsmålvakt

Svenskarna drog på sig fem raka utvisningar från slutet av den andra perioden och fram till mitten av den tredje och fick spela tre mot fem i 1.37. Då klev, förutom Läck, också backarna Victor Hedman och Anton Strålman och forwarden William Karlsson fram och avstyrde baklängesmål.

- Sätter man sig i utvisningsbåset så många gånger som vi gjorde i tredje så är det klart att det blir tryck. Så det var viktigt att vi steppade upp så i numerärt underläge, sade Landeskog som också myste över Henrik Lundqvists positiva besked:

- Det är kanon, han är en världsmålvakt, det visar han år in och år ut. Klart att han stärker vårt lag och vårt självförtroende.

Stjärnbacken Oliver Ekman Larsson missade matchen på grund av sjukdom och Växjös Philip Holm ersatte och gjorde VM-debut. Det är osäkert om Ekman Larsson är i speldugligt skick till fredagseftermiddagens match mot Italien.