Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Caroline Seger på en pressträff inför helgens premiär i damallsvenskan.
Caroline Seger på en pressträff inför helgens premiär i damallsvenskan. Bild: Johan Nilsson/TT

"Tyvärr tror jag att den kärleken är förbrukad"

BK Häcken tog under uppmärksammade former över Göteborgs FC. Caroline Seger tror inte på en liknande sammanslagning i Malmö.
– Tyvärr så tror jag kärleken mellan de klubbarna är förbrukad, säger Rosengårds kapten.

Turerna kring hur mästarklubben Göteborgs FC först lades ned och sedan blev en del av BK Häcken har varit vinterns snackis i damfotbollen.

Det är samtidigt en del av en större trend runt om i Europa där damklubbar går in i stora herrklubbar för att få bättre förutsättningarna.

För Rosengårds mittfältsstjärna Caroline Seger för det tankarna tillbaka till den tid då Malmö FF hade ett lag i damallsvenskan, ett lag man gjorde sig av med 2007.

Seger tror inte på ett nytt samarbete i Malmö, speciellt inte nu när MFF startat ett eget damlag med målet att vinna SM-guld.

– Tyvärr så tror jag kärleken mellan de klubbarna är förbrukad. Hade man inte gjort slut från början så hade man kunnat göra något väldigt fint tillsammans, säger Seger inför helgens premiär i damallsvenskan.

TT: Vad tycker du om Häckens projekt?

– Jag tror att de kommer att bli ett lag som som tävlar om Champions League.

Vill flytta gränserna

Genom sin långa karriär och många år i den yppersta eliten har Seger sett damfotbollen förvandlas, och intresset växa.

Ungefär 900 000 personer såg exempelvis FC Rosengårds damallsvenska matcher när de visades i SVT i fjol.

Men än finns det mycket att göra.

– Jag vill ju att det skulle ha hänt mycket mer. Jag går ju inte tillbaka till när jag var 20 och tänker på vad som hänt sedan dess. Man vill ju bara flytta gränserna.

– Det som saknas är ju att en större tv-kanal har köpt rättigheterna till damallsvenskan. Viaplay och C More har ju exempelvis köpt nästan alla ligor utom vår. När det kommer till damallsvenskan saknar jag produktionsmässig kvalitet. Visar man upp något proffsigt så blir folks bild av kvalitén därefter. Nu är det en kamera som någon måste putsa någon gång då och då, och då blir upplevelsen därefter.

Stort tv-avtal i England

Ute i Europa har man kommit längre och pengarna är större.

– Hade man sålt rättigheterna så hade det sett annorlunda ut. Kolla hur det ser ut i England. Det är ganska många miljoner som kommer in, men det har ju inte hänt i Sverige. Sedan har de ofta herrklubbar i ryggen också. Här hemma så är det bara bara Häcken som har det.

Undvikit svåra skador

Den 36-åriga landslagskaptenen har ett och ett halvt år kvar på kontraktet med FC Rosengård och ser ännu inte slutet.

– Kroppen känns väldigt bra. Det är klart att det är annorlunda gentemot när man var 20 men jag har ju klarat mig från de värsta skadorna och mentalt så tycker jag fortfarande att det är väldigt kul att spela fotboll.

TT: Vad är nyckeln till att orka?

– Det är att ta hand om sig själv, allting från förarbete till efterarbete. Det är inte stretching och isbad utan snarare mat och vila för min del. Man måste ta hand om kroppen så mycket det bara går.

– Sedan har jag också blivit skickligare i min fotboll. Jag springer inte bara för att jag måste.

Martin Hardenberger/TT