Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Manchester Citys tyska landslagsspelare Ilkay Gündogan poserar på en bild med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i London i söndags.

Tyska spelare gör avbön efter Erdoganbilder

Två tyska landslagsspelare har träffat landets president och höga chefer i fotbollsförbundet DBF för att förklara sig efter den kritikstorm som blåst upp sedan de poserat på bild med Turkiets president Erdogan.

På bilderna, tagna i London i söndags, poserar Mesut Özil och Ilkay Gündogan bredvid Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och ger honom tröjor med klubbnamnen på deras brittiska klubbar – Arsenal och Manchester City. På Gündogans tröja står det "Med respekt till min president".

Bilderna har vållat en kritikstorm bland politiker från olika läger i Tyskland, liksom i det tyska fotbollsförbundet. Relationen mellan EU och Turkiet är kylig sedan två år tillbaka på grund av den turkiska regeringens nedslag mot misstänkta anstiftare av den misslyckade militärkuppen i juli 2016.

Enligt tyska förbundskaptenen Joachim Löw kontaktade spelarna själva fotbollsförbundet för att reda ut saken, varvid president Frank-Walter Steinmeier också ville träffa dem.

- Båda försäkrade oss att de inte ville sända några politiska signaler genom sitt agerande. De deklarerade också att de står för våra värderingar både på och utanför planen, och identifierar sig med dessa, säger chefen för DBF Reinhard Grindel.

Özil och Gündogan, som båda har turkiskt påbrå, är preliminärt uttagna till truppen som ska spela i fotbolls-VM i Ryssland i sommar och bland annat möta Sverige i gruppspelet.