Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Tvingas till nya operationer – efter otäcka kraschen

Fabio Jakobsen kraschade otäckt i Tour de Pologne och försattes i konstgjord koma.
Nu väntar ytterligare operationer – för att rekonstruera hans ansikte.

I början av augusti, under den första etappen av cykeltävlingen Tour de Pologne, vek nederländaren Dylan Groenewegen av från sin linje i den snabba spurten. Han trängde in sin landsman Fabio Jakobsen i reklamskyltarna. Jakobsen flög i hög hastighet över skyltarna och skadade sig svårt.

Jakobsen fördes till sjukhus och försattes i konstgjord koma. Hans tillstånd beskrevs som allvarligt men några dagar senare kunde han väckas ur koman, han hade dock ådragit sig omfattande skador i ansiktet. Hans stall, Deceuninck-Quickstep, meddelade att han opererats i fem timmar med 130 stygn i ansiktet och bara hade en tand kvar i munnen.

Nu skriver Jakobsen på twitter att han den 8 oktober kommer genomgå ytterligare en operation, för att rekonstruera ansiktet.

”Den 8 oktober ska jag genomgå en andra operation för att rekonstruera min mun/mitt ansikte. Operationen involverar att ben tas från mitt bäcken och placeras i min käke. Det är mycket ben som saknas där”, skriver han.

24-åringen kommer, när han läkt efter den andra operationen, genomgå en tredje operation för att stabilisera käken så att han kan få nya tänder.

Han skriver också om de två månader som gått sedan kraschen, att de handlat om rehabilitering för hjärnskakningen han ådrog sig och att skadorna i ansiktet läkt bra.

LÄS MER: Skadade cyklisten: "Så tacksam att jag lever"

Groenewegen avstängd

Efter kraschen stängdes Dylan Groenewegen, som tävlar för Jumbo-Visma, av av både sitt stall och det internationella cykelförbundet UCI. Det är ännu inte klart när han får återvända till tävling men i veckan meddelade Jumbo-Visma att han inte kommer tävla mer under 2020.

Groenewegen sa några dagar efter kraschen till nederländska NOS:

– Jag rör inte cykeln just nu. Att tänka på att spurta ligger långt borta. Jag tänker inte ens cykla under de närmaste månaderna. Vi får se hur det går efter det.

LÄS MER: "Jag tänker inte cykla de närmaste månaderna"

27-åringen tog i samma intervju på sig skulden för olyckan.

– Låt oss vara tydliga med att det aldrig är min avsikt att äventyra andra cyklisters säkerhet. Men det är helt klart mitt fel, jag avvek från min linje och det är inte tillåtet. Det gick så snabbt. Du såg genast att det inte var särskilt bra.

Efter Jakobsens krasch, och flera andra olyckor under säsongsinledningen, väcktes åter debatten och säkerheten för cyklisterna och tävlingsorganisationen kring Tour de Pologne fick kritik för att upploppet i Katowice gick för snabbt och var för farligt. UCI har meddelat att man kommer skärpa säkerheten kring tävlingarna.

LÄS MER: Skärpt säkerhet efter cykelkrascherna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.