Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Caroline Hedwall vann förra veckans tävling på Europatouren – och bar då sina klubbor själv.

Tvingas ha caddie efter succésegern

I söndags stormade Caroline Hedwall till en sensationell seger på Europatouren – utan caddie. Men i Evian Championship den här veckan är det inte tillåtet att bära bagen på egen hand.

Vissa saker inom idrotten tar man liksom bara för givet. Som att Zlatan Ibrahimovic spelar i fotbollsskor, inte cowboyboots. Som att Charlotte Kalla tävlar iklädd en skiddräkt, inte en dunjacka. Eller som att golfproffsen i världseliten tar hjälp av en caddie.

Men för Caroline Hedwall är det där sistnämnda allt annat än en självklarhet.

"Måste sköta mig själv"

När 29-åringen den gångna veckan vann på franska Golf du Médoc – första segern sedan 2012 – bar hon klubborna på egen hand hela tävlingen. Och när Hedwall enligt reglerna måste ha caddie, vilket oftast är fallet, är ordern att denne inte ska lägga sig i för mycket.

- Normen inom professionell golf är ju att man ska ha en caddie, och det har jag följt med på och stått och diskuterat slag. Sedan märkte jag att jag inte ens tycker att det är kul att prata om mina golfslag. Visst, ibland har caddien naturligtvis rätt, men det tar ändå bort min känsla. Och det tar bort lite av glädjen också, för något av det skönaste är när man visualiserar och känner ett slag innan – och sedan slår det exakt som man har tänkt sig, säger Hedwall, som beskriver sig som ett kontrollfreak som helst sköter sig själv.

- Det är då jag spelar som bäst. Jag har till exempel aldrig haft en professionell caddie när jag har vunnit. Jag har alltid haft syrran, mamma eller en kompis. Det talar lite för sig självt.

Brittisk caddie

När TT träffar svenskan har hon precis avslutat ett träningsvarv i gassande solsken på vykortsvackra Evian Resort Golf Club, som slingrar sig längs en sluttning ovanför Genèvesjön. När Hedwall med start på torsdagen ska spela årets femte och sista major är hennes ordinarie kanadensiske caddie kvar på andra sidan Atlanten, så i stället får britten Jack Clarke – själv en duktig golfspelare – förtroendet för första gången. Direktiven från Hedwall är vänliga, men bestämda.

- Jag har sagt att jag är rätt så självständig. Men jag pratar gärna – bara inte om golf!

TT: Så vad pratar ni om?

- Allt möjligt. Nu har jag gått och berättat om valet hemma och alla problem. Det är allt mellan himmel och jord, säger Caroline Hedwall och skrattar.

"Tufft med puttningen"

Det där skrattet ligger kanske lite extra nära till hands nu när karriären tycks vända åt rätt håll igen. Hedwall vann totalt fem segrar under åren 2011 och 2012 och var stor europeisk hjälte när hon på amerikansk mark vann samtliga fem matcher i Solheim Cup 2013. Men de senaste åren har det mer handlat om diverse skador, missade kvalgränser och sviktande puttning. Segern i söndags, efter en sanslös spurt med 62 slag sista rundan, var därför minst sagt efterlängtad.

- Det är en fantastisk känsla. Jag har haft det tufft med puttningen de senaste åren och det tär på självförtroendet. Ibland har det känts som att man måste slå bollen inom två meter från flaggan för att få i en putt, säger hon.

Förutom att det är en major är veckans tävling i franska Évian-les-Bains viktig om Caroline Hedwall ska lyckas säkra spel på den amerikanska LPGA-touren även nästa säsong. För det räknar hon med att det krävs åtminstone en placering bland de 30 bästa.

- Spelet känns jättebra. Jag är väldigt stabil från tee till green, det är bara puttningen som ska fortsätta fungera. Kan jag säkra tourkortet är jag väldigt nöjd, men jag vet ju att jag har låga scorer i kroppen och då kan man vara med där uppe.