Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

TV4 tar bort sport i Nyhetsmorgon – intern ilska

TV4 har valt att slopa sportsändningar i Nyhetsmorgon, detta som en del i nedskärningarna som kanalen tvingats till.
Något som får reportrarna att agera genom ett intern upprop
– Vi blir ännu mer irrelevanta, säger Max Grinndal till Sportbladet.

TV4 har tvingats till stora nedskärningar. På grund av att kanalen tappat 1,3 miljarder kronor i intäkter har man tvingats ta till drastiska metoder och införa ett sparpaket.

Enligt Sportbladet kan uppemot 100 tjänster försvinna på kanalen. Nu har även beskedet kommit att man väljer att slopa sportsändningarna i det populära programmet Nyhetsmorgon.

”Vi behöver utveckla/anpassa formatet för framtidens sportnyheter givet användarnas efterfrågan och ökade kostnader. I Nyhetsmorgon kommer sportnyheterna som enskild sändning försvinna och framöver i stället finnas med i den befintliga nyhetssändningen”, skriver Erik Westberg, sportchef för C More och TV4-gruppen i ett mejl till Sportexpressen.

Intern ilska på TV4

Enligt Sportbladet kommer även kvällssändningarna kommer att drabbas av nedskärningar vad gäller personal. Något mångårige TV4-profilen Max Grinndal hyser stor oro inför, då han varit med om kvällar då endast en reporter varit i tjänst.

LÄS MER: Tre mål på sex minuter tog Arsenal vidare

– På utvärderingsmöten efter kvällar då vi bara haft en reporter har jag knappt kunnat möta hens blick. Hen har känts nästintill apatiskt för att det helt enkelt har varit jävligt mycket att göra. Jag är allvarligt orolig för att det kommer bli hälsovådligt om vi på regelbunden basis ska bemanna sportredaktionen med en reporter, säger han till tidningen.

LÄS MER: Claressa Shields byter från boxning till MMA

Sportbladet har tagit del av uppropet på TV4-sporten där man skriver att nedskärningarna kommer försvåra nyhetsarbetet och påverka kvalitén negativt. Vad gäller Nyhetsmorgon kommer det som sagt inte vara några rena nyhetsinslag i programmet. Däremot kortare nyheter i den ordinarie nyhetssändningen.

Max Grinndal har jobbat på TV4 i över 20 år. Bild: CARL SANDIN
Max Grinndal har jobbat på TV4 i över 20 år. Bild: CARL SANDIN

Max Grinndal: Vi blir irrelevanta

Max Grinndal lyfter problematiken kring att TV4-tittarna inte kommer få någon rapport kring vad som hänt under natten. Eller från Champions League-matcherna som kanalen löst rättigheterna till.

LÄS MER: Annika Sörenstam tävlar i Kungsbacka

– Det vi ska ha på morgonen behöver skickas 23.15 kvällen innan. Det som händer på natten då? Då blir vi ännu mer irrelevanta. De senaste åren har vi tappat rättigheterna till att visa NHL och Champions League, men nu har vi köpt tillbaka CL-rättigheterna. Då blir det lite ödets ironi att när vi nu äntligen fått tillbaka det, så ska vi ta bort våra sändningar i Nyhetsmorgon, säger han till Sportbladet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.