Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

TV-profilens känga till Norge: "Genuint oproffsigt"

Först Martin Johnsrud Sundby - sedan Therese Johaug. Nu kräver svenske tv-profilen Jonas Karlsson att norsk längdskidåkning granskas. – Jag tycker det är på plats med en rejäl genomlysning av vårt grannlands längdskidåkning", skriver han i ett blogginlägg.

Norges största skidstjärna på herrsidan, Martin Johnsrud Sundby, stängdes av två månader för doping sedan han missat att ansöka om dispens för en astmamedicin. Och i förra veckan avslöjades det att Therese Johaug har testats positivt för den anabola steroiden clostebol. Två, minst sagt, tunga smällar för norsk skidåkning. Johaug menar att hon fått i sig den förbjudna substansen sedan hon använt en läppsalva som hon fick av landslagets läkare på ett träningsläger i Italien. Skiddrottningen hävdar att hon inte alls visste om att salvan innehöll det dopingklassade preparatet. 

Det är delade åsikter om huruvida Johaug talar sanning eller ej och om hennes förklaring kan anses vara trovärdig. Och nu ger Discovery Networks tv-stjärna, Jonas Karlsson, som tidigare varit skidexpert på SVT, sig in i debatten. I ett blogginlägg tar han ställning.

"Jag har skrivit det förut och gör det igen: Johaugs version är trovärdig.
Om man sedan väljer att tro på den är en annan sak", skriver han. 

Men samtidigt som han tar Johaugs förklaring i försvar så tycker han att det är oerhört märkligt hur skiddrottningen har kunnat hamna i den här situationen.

"Utifrån den information som framkommit förefaller det rimligt att okunskap, försumlighet och nonchalans är ord som beskriver Johaug och hennes läkares agerande bättre än medvetet fusk". 

Och han tycker att det vore på sin plats med en ordentlig granskning av det norska längdskidåkningslandslaget. 

"Men frågan om norsk skidåkning har ett större problem, höjt över Johaugs anabola kris. Ett tvivelaktigt töjande på gråzonen; ett laborerande med såväl människokroppar som idrottslig etik. Jag tänker på uppgifterna om ett omfattande användande av astmamediciner, även till icke-astmatiker", skriver Karlsson och fortsätter: 

Han fortsätter: 

"Jag tycker det är på plats med en rejäl genomlysning av vårt grannlands längdskidåkning. Man har tagit steg för att starta denna utredning, men jag skulle gärna se full transparens gentemot Wada. Oavsett om man finner något eller inte är det nödvändigt för norsk skidsports trovärdighet. Längdskidsportens trovärdighet".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.