Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Tv-profilen om näthatet: "Många har haft det jättetufft"

Tv-tittarna känner bland annat igen henne från Viasats Champions League-sändningar där hon ställer de internationella superstjärnorna mot väggen i sina intervjuer efter matcherna. Nu berättar Frida Nordstrand om sexismen och näthatet i branschen. – Det är ett stort problem, säger hon i Olof Lundhs podcast.

För sportintresserade svenskar är hennes ansikte välbekant. Frida Nordstrand har bevakat bland annat fotboll, hockey och formel 1 i många år och hon har i sina direktsända intervjuer ställt många av sportvärldens allra största stjärnor mot väggen.

Inte minst i Viasats Champions League-sändningar där hon otaliga gånger pressat Zlatan Ibrahimovic och de andra världsstjärnorna på svar direkt efter matcherna.

"Många har haft det jättetufft"

Olof Lundhs podcast berättar Frida Nordstrand nu att hon själv har förskonats från den värsta sexismen och näthatet som många av hennes kollegor i branschen har utsatts för, och att hon gärna ser sig som en inspiratör för unga kvinnor som vill jobba som sportjournalister.

LÄS OCKSÅ: Lena leder tittarna rätt i slutspelet

– Jag känt att det blir inte till ett problem om jag inte gör det till ett. Och det är svårt att säga, för de som har ett problem måste ju säga det och jag vill inte tala emot dem. Framförallt i sociala medier har många haft det jättetufft. Men jag har känt att jag vill visa de som går i de tankarna att det går och att det är jättetrevligt. Det är inte en kamp varje dag. För mig har det inte varit det, säger Frida Nordstrand.

Värnar privatlivet

En nyckel till att hon själv sluppit de värsta reaktionerna är att hon hållit låg profil i sociala medier, menar hon.

LÄS OCKSÅ: Hatas för sitt kön - nästan varje sändning

– Jag är inte så aktiv. Jag har hållit det privata väldigt privat, så jag det finns nog inte så mycket att hämta.

"All heder åt de som tar fajten"

Men för många andra kvinnliga sportjournalister är näthat och sexistiska kommentarer vardag, däribland C Mores Lena Sundqvist som många gånger talat öppet om att hon hatas för sitt kön - efter nästan varje sändning.

LÄS OCKSÅ: "Ska aldrig behöva vänja sig vid hot och hat"

– Det är en jättegrej. För tjejer, men även för manliga kolleger som får så mycket skit. Det går inte att säga något annat. Får man en dålig kommentar och hundra bra så är det den dåliga som fastnar, så är det för de allra flesta. Det är ett stort problem. All heder åt de som tar fajten, säger Frida Nordstrand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.