Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

TV: Hemmahoppet tog spurtseger i Göteborgsgirot

Hemmaplan och strålande solsken. Då spurtade Emil Andersson till sig segern på Göteborgsgirot. – Man får alltid nya krafter när man närmar sig mål, säger en glad vinnare till GP.

 

Med solen glassande i ansiktet och konkurrenterna flåsande i ryggen spurtade Göteborgs Cycling Teams Emil Andersson snabbare än någon annan i Göteborgsgirot och tog hem den första upplagan av det 140 kilometer långa loppet. 

– Det känns riktigt skönt att vinna en tävling, speciellt när det är på hemmaplan, säger han. 

Tillsammans med en färgglad orm av cyklister i fartoptimerade hjälmar hade han dryga tre timmar tidigare tagit dagens första tramp på Heden.  

– Det var rätt svårt att komma iväg. Efter sex-sju mil gick det i väg en grupp men jag kom i kapp den och därifrån började tävlingen om, säger Emil Andersson. 

Hur gick tankarna när du närmade dig Heden?

– Jag gillar när alla är trötta inför spurten. Jag var själv riktigt seg sista milen. Sen får man alltid nya krafter när man närmar sig mål. Det var verkligen bara att gå all in och det var gött att det lönade sig. 

 

 

Inte långt bakom den spurtande Emil Andersson passerade Sara Penton mållinjen som bästa dam. Till vardags proffs för ett belgiskt team är hon hemma i Sverige på semester och återhämtade sig genom att cykla 14 mil i gassande vårsol. Med en vinst i girot lär hon inte ångra hur hon spenderade sin lediga tid.  

– Det kändes som en härlig sommarhelg, det här. Folk är glada och jag får cykla med mina kompisar, så det är mycket positivt, säger Sara Penton, som tillsammans med en herrklunga strax bakom täten kom in på Heden lite innan klockan ett. 

– Det var fantastiskt skönt att gå i mål. Det var lite stökigt på slutet med mycket vänster-höger och lite folk med barnvagnar i vägen. Men det är roligt att de gör en så stor satsning. 

Om Emil Andersson var oförskämt fräsch de sista metrarna över mållinjen var Sara Penton motsatsen. 

– Jag var extremt trött. Min lagkompis Marcus Linder var en ängel. Han väntade in mig när jag körde fel och gav mig sällskap hela vägen in i mål. Med 20 kilometer kvar tänkte jag att det bara var att rulla in. Men då körde jag fel och då tog det bara stopp i benen, säger hon. 

Vad tycker du om banan?

– Den passade mig bra. Det var lite semiplatt vilket är bra för mig som har mer power och tyngd. Fina vägar var det också. På andra halvan var det böljande partier med skog som jag gillade. 

Sara Penton gjorde sin första tävling på svensk mark den här säsongen under fredagens Grand Prix-lopp. Efter två fartfyllda tävlingar på lika många dagar kan hon nu ta semester på riktigt. Och det med både gott samvete och en giroseger i ryggsäcken. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.