Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

TV: 18-åringen är snabbast i världen – se henne köra på vattenytan

VM-serieledaren Emma-Nellie Örtendahl, snart 18, slutade med ridning för att bli bäst i jetski. …– Jag gillar bättre att ha en maskin, säger hon.

Emma-Nellie Örtendahl har ett färskt EM-guld från i sommar, efter att ha vunnit fem av sex heat på två deltävlingar. I år har hon tagit ett betydande kliv i världseliten med sin nya maskin som är specialtillverkad i USA.

– Den är lite speciell, men jag gillar den. Det är ju den jag har kört med i år. Och jag vinner för det mesta, konstaterar hon.

Träningspass på Tjörn

Hon och pappa Mats Örtendahl har med sig två jetskis till Tjörn för ett träningspass. Det var genom sin pappa, som också tävlade regelbundet i yngre ålder, som hon gled in på sporten i första hand.

– Nu är jag degraderad till mekaniker, säger Mats Örtendahl.

– Men utan mig kommer hon inte långt.

 

 

Jetski kan bäst beskrivas som motocross på vatten i heat med omkring tolv tävlande. Emma-Nellie Örtendahl är den enda av tre systrar som har fallit för jetski, och medger att pappan är en viktig kugge i en sport som både är dyr och kräver mycket underhåll.

– Han är glad att jag också vill satsa så han kan vara kvar i sporten. Jag vill vinna och han vill att jag ska vinna, så det är en bra balans. Han fick inte samma chans när han var ung, det fanns inte samma resurser. Jag kan lägga all kraft på det här, medan han fixar mina maskiner, säger hon.

110 kilometer i timmen

På den ståmaskin som 17-åringen använder är styret rörligt och hastigheten på vattnet kan komma upp i 110 kilometer i timmen. Det krävs styrka, kondition, uthållighet och explosivitet. Kort sagt så har de senaste årens all round-träning gett effekt. Hon leder VM-serien, Aqua Bike World Championship, och har hittills genomfört den med bravur.

Under en deltävling i Spanien föll hon i vattnet och halkade efter, men lyckades ändå köra om sju personer och bli fyra i heatet.

– Förra året var vi mycket jämnare, då var det tajta fighter om toppen. Men nu under vintern har jag tränat jättemycket och har en snabbare maskin. Nu vinner jag med halva varv, annars brukar det vara sekunder emellan. Om jag ligger fullt är jag väldigt överlägsen faktiskt.

Nya målet att varva över hälften av konkurrenterna i sina heat.
Så överlägsen är hon.

En annan framtidsvision är att tävla mer mot killar. I SM-veckans mixade klass vad hon storfavorit men blev trea efter att ha brutit fingret när hon klämde det mellan jetskin och bryggan. Pappa Mats Örtendahl var också med och tog silver efter att ha ådragit sig ett straff och tappat guldet. I helgen ska VM-serieledaren åter tävla mot killar i hemmatävlingen på Orust.

Red samtidigt

Emma-Nellie Örtendahl höll länge parallellt på med hästar, och syntes även i SVT:s Ponnyakuten. När en av hennes hästar gick bort bestämde hon sig för att satsa allt på jetski.

– Då kände jag att jag var färdig. Jag tycker det här är en mycket roligare sport. Det är inte det dagliga slitet att ta hand om hästar. Nu tränar jag mig själv och kör med min maskin.

Har du döpt din maskin?

– Nej, men jag vet att det är en tjej. Hon är så bra, så det måste ju vara en tjej.
Emma-Nellie Örtendahl lyfter på axlarna och säger svaret som en självklarhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.