Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/101

Två svenskar med när världens 100 bästa listas

Två svenskar fanns med när tidningen FourFourTwo listade världens 100 bästa fotbollsspelare genom tiderna. Glenn Hysén är inte en av dem, men han gläds över att Gunnar Nordahl och Zlatan Ibrahimovic tar plats på listan. – Fantastiskt, otroligt bra! Det är ju skitkul, säger Hysén.

Det engelska magasinet FourFourTwos skribenter är av en annan åsikt. När tidningen tar ut en topp 100-lista över historiens bästa spelare är Gunnar Nordahl och Zlatan Ibrahimovic Sveriges två enda representanter, och det är Gunnar Nordahl som placeras högst – 40 placeringar högre än 2000-talets svenska fotbollskung.

Enligt FourFourTwo är Gunnar Nordahl den 54:e bästa fotbollsspelaren genom tiderna och Zlatan Ibrahimovic den 94:e bästa.

Enligt Glenn Hysén borde Zlatan Ibrahimovic ligga högre upp på listan.
– 94:a?! Så långt ner? Att Zlatan är med förvånar mig inte ett dugg, och det är bra att vara med överhuvudtaget, men 94:e plats känns ju lite långt ner. Men det är klart, nu är man färsk i minnet och om man får se alla andra namn så tänker man kanske: "ja, just det, det var han ja, han var ju för jävla bra". Men att Zlatan är Sveriges bästa spelare genom tiderna är för mig helt jävla självklart.

Så han borde vara högre upp än Gunnar Nordahl?
– Om man kollar på 2000-talet nu så tänker man att han borde vara 100 miljarder platser före Nordahl, men om man tittar på det Nordahl gjorde på den tiden och jämför med gubbarna som han mötte då hade han varit topp 5 kanske. Han vann väl skytteligan i Italien typ 5 år på raken och det gör inte alla människor. Men det är det som är så svårt med sådana här listor, man kan inte jämföra fotbollen som spelades då men den som spelas i dag, säger Glenn Hysén.

Diskussionen om förstaplatsen brukar handla om Diego Maradona och Pelé, och på senare tid har 2000-talets två stora världsstjärnor Lionel Messi och Cristiano Ronaldo tagit sin in i den diskussionen. FourFourTwo håller Diego Maradona och Lionel Messi högst.

Glenn Hysén har inga synpunkter på att det är den argentinska duon som toppar listan.
– Det köper jag vilken dag som helst. Sedan har jag alltid sagt att Maradona är strået vassare för han var så avgörande för det argentinska landslaget och att de vann VM-guld 1986, samtidigt som han dominerade i klubblaget. Messi har inte riktigt dominerat i landslaget på samma sätt som Maradona gjorde. Så jag är inte främmande för att Messi är tvåa, jag hade nog tagit likadant.

Pele då?
– Alltså, topp 5, absolut! Men jag har inte sett honom spela så jag kan inte uttala mig om honom. Det är samma som med Nordahl, jag har bara läst fakta och sett lite arkivbilder och då är det svårt att jämföra med de här gubbarna som man har sett vecka ut och vecka in. Men topp 5 går inte att säga emot på något sätt.

Han börjar fundera kring namn som dyker upp i huvudet.
– Det är några tyskar som var jävligt bra där på 70-, 80-talet. Rummenigge och Beckenbauer och Matthäus och sådana glömmer man lätt av kanske i en sådan här diskussion. Och Platini. Henry kanske? Det finns miljoner fotbollsspelare som är för jävla bra så det är väldigt svårt att ta ut en topp 100. Och varje gubbe har ju sin egen uppfattning av vem som är bäst och näst bäst och vem som ska vara 54:a och 94:a. Och det är alltid lättare för anfallare som gör många mål än försvarare och mittfältare att ta sig in på sådana här listor.

Han är inte bitter över att han själv saknas på topp 100-listan.
– Jag var glad att jag blev utsedd på någon topp 10-lista på 80-talet. Det var någon tidning som tog ut en lista över de 10 bästa spelarna i Europa och där hamnade jag på 7:e plats. Det var stort för mig.

Vi får se när du tar dig in på en sådan här genom-tiderna-lista då...
– Det ska vara om hundra år eller någonting. Eller så får det vara en Blåvitt-supporter som sätter ihop listan och kuppar in mig, säger han och skrattar.

Även "Gud", som Torbjörn Nilsson kallas bland Blåvitt-supportrar, hade kunnat vara aktuell för en topp 100-lista signerad en Blåvitt-supporter. Inte heller han finns med på FourFourTwos ranking.
– Det förstår jag. Jag hade behövt ha lite mer internationella meriter för att komma med, säger Torbjörn Nilsson.

Han har bara en åsikt om topp 100-listan:
– Johan Cruyff borde vara etta. Han var så läcker att titta på.

 

Fotnot: Artikeln publicerades 2017-08-03

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.