Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Rygaard var tidigare ordförande i Tuve isbaneförening som nu är nedlagd – men den skänkte pengar när den gick i graven. Bild: Privat/Bildbyrån
Magnus Rygaard var tidigare ordförande i Tuve isbaneförening som nu är nedlagd – men den skänkte pengar när den gick i graven. Bild: Privat/Bildbyrån

Tuve isbaneförening skänker över en halv miljon till Hisingsklubbar

Tuve isbaneförening har gått i graven efter 41 år. Man gjorde det på ett vackert sätt genom att skänka det ekonomiska överskottet på över en halv miljon kronor till fem andra föreningar på Hisingen.
– Det räddar oss för framtiden, säger Tony Böhlin som är kassör i Hisingens IK, en av föreningarna som får pengar.

Tuve Isbaneförening bildades 1979 när man tog ett beslut att bygga en ishall i Tuve. Därefter skötte föreningen, ideellt, driften av ishallen fram tills för två år sedan då Idrotts- och föreningsförvaltningen tog över arbetet på Tuve isbaneförenings begäran. Medlemmarna i styrelsen var bara tre stycken och började dessutom bli till åren komna. Det blev svårt att driva verksamheten vidare.

I stadgarna stod det att överskottet i föreningens kassa skulle gå till föreningar på Hisingen. Föreningarna som valdes ut var Hisingen Hockey, Tolered IF, IF Kville, Friluftsfrämjandet Hisingen och Tuve Bangolf.

Summan på pengarna som skulle delas ut då? Jo, det var totalt 555 000 kronor, vilket var ett mycket välkommet tillskott för föreningarna som fick motta pengarna efter Tuve isbaneförenings definitiva nedläggning tidigare i höstas.

– Visst känns det bra, säger den tidigare ordföranden för isbaneföreningen Magnus Rygaard.

– Vi tog kontakten med föreningarna i somras och de trodde det vi var några skojare som kom med detta. Men vi trodde aldrig att det skulle komma vid ett så här pass rätt tillfälle. Det värmer lite extra i hjärtat hos en föreningsmänniska. Framför allt när Hisingen hockey nästan upphört eftersom intäkterna försvunnit medan kostnaderna hängt kvar.

LÄS MER: Peter Karlsson blev Sveriges snabbaste man – försvann till Kina

LÄS MER: Robin Söderqvist klar för Hisingens IK

Glädjebesked för Hisingens IK

Hisingens IK är den förening som får störst andel av kakan. De har fått 50 procent samtidigt som de andra klubbarna fått dela på resten.

– Det är en jäkla massa pengar. Det räddar oss inför framtiden även om vi klarat oss bra den här säsongen, säger klubbens kassör Tony Böhlin.

Vad ska ni göra med pengarna?

– Det går till ungdomarna. Det blir till träningsställ, matchställ – till att kunna satsa på ungdomarna helt enkelt. Hade inte pengarna kommit hade vi fått höja träningsavgifterna i värsta fall. Ett tag såg ekonomin väldigt mörk ut.

Varför fick då Hisingens IK mest pengar? Jo, för att de har hjälpt isbaneföreningen med ideella krafter för att sköta om ishallen då och då. Exempelvis genom att köra ismaskinen.

– De har varit en stor hyresgäst så vi kände att de skulle få tack för hjälpen för de här åren, säger Magnus Rygaard.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.