Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Sjöström vann som vanligt på 100 meter fjärilsim, men var inte nöjd med loppet. Tvåan Louise Hansson satte personligt rekord och blev VM-klar på distansen.

Tungt guldlopp i Sjöströms paradgren

Även världens bästa kan ha en halvbra dag på jobbet. Sarah Sjöström har vunnit alla lopp hon simmat på 100 meter fjäril efter EM 2014, men var inte helt nöjd efter segern i SM.

Segertiden 56,53 var bara lite mer än en sekund från Sarah Sjöströms världsrekord från OS i fjol.

- Tiden är bra. Men jag har simmat väldigt mycket snabbare flera gånger i år. Så det är klart att man hade velat hålla sig kvar på den nivån, säger den 23-åriga världsstjärnan från Södertörn.

- Jag är inte så jättenöjd med själva simningen, konstaterar Sjöström.

Hon har ett späckat SM-program, med fem lopp redan när tävlingarna inleddes på fredagen och två till på lördagen.

- Man kan ju inte vara på topp varje dag. Jag brukar normalt vara ledig på lördagseftermiddagar, så jag kanske var lite mentalt ledig när jag hoppade i vattnet, lägger Sarah Sjöström till.

"Rev sönder tekniken"

100 meter fjärilsim är hennes paradgren. Sjöström har ett OS-guld, tre VM-guld, världsrekordet och en imponerande segerrad.

- Det har alltid varit min bästa distans. Jag har väldigt bra teknik i fjärilsim, och har aldrig riktigt behövt jobba med den. Det sitter bara. I dag var det lite segare. Men det var nog bara dagsformen som inte stämde, säger hon med en positiv vändning i resonemanget.

Sjöströms tränare Johan Wallberg saknade harmoni i hennes simtag i finalen.

- Hon rev sönder fjärilstekniken lite. Man ska behandla vattnet med en mjuk, fin acceleration. Börjar man dra för snabbt och hetsigt försvinner greppet. Då går armarna bara rakt igenom, beskriver Wallberg.

- Det är det misstaget de flesta simmare gör i fjärilsim, tillägger han.

Sarah Sjöströms övertag i fjärilsim beror mycket på hennes fysiska styrka, och att hon ligger bra i vattnet, tycker tränaren.

- Det gäller att vårda det, påpekar han.

Hansson VM-kvalade

Bakom Sjöström gjorde Louise Hansson, Helsingborg, ett bra lopp som tvåa i SM-finalen med tiden 58,23. Det är nytt personligt rekord, och betyder att även Hansson får simma distansen i VM om några veckor.

- Louise hade en liten svacka förra året, men det känns som att hon är på väg tillbaka. Det är jätteroligt, säger förbundskapten Ulrika Sandmark.

Hansson är sedan tidigare VM-klar på 50 fjäril och 200 meter medley.