Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Chelseas Hedvig Lindahl är en av spelarna som får vila och inte åker till bortamatchen mot Sydafrika i januari. Arkivbild.

Tunga namn vilar när Sverige inleder 2018

Hedvig Lindahl, Nilla Fischer, Fridolina Rolfö, Marija Banusic och Julia Spetsmark. Samtliga fem får av diverse skäl beskåda startskottet för fotbollslandslagsåret 2018 hemifrån.

Matchen borta mot 52-världsrankade Sydafrika blir 2018 års första steg mot kommande utmaningar, så som Algarve Cup i Portugal i februari/mars och återstarten av VM-kvalet med match mot Ungern i april.

Fotbollslandslaget inleder dock resan dit utan en hel del tongivande namn.

Hedvig Lindahl får vila på hemmaplan i Chelsea och London och fokusera på kommande Champions League-spel, då en annan målvakt, möjligtvis Linköpingsnyförvärvet Hilda Carlén, får chansen mellan stolparna istället.

Nilla Fischer saknas av familjeskäl men väntas tillbaka till Algarve Cup. Fridolina Rolfö håller fortfarande på att återhämta sig till hundra procent från en skada, Julia Spetsmark ska acklimatisera sig till sin nya klubbmiljö i Manchester City och Marija Banusic har genomgått penicillinbehandling efter en lunginflammation.

Klubbrelationen viktig

En hel del namn som saknas av en hel del olika anledningar.

TT: Finns det också en tanke att bibehålla en god relation med klubbarna när du väljer att låta, till exempel Hedvig Lindahl, stanna hemma och fokusera på CL med Chelsea?

- I första läget är det en skadesituation. Sedan har jag ju varit klubblagstränare själv så jag vet hur det är. Jag ser det som jag lånar in spelare från klubbarna. Relation är alltid viktigt och bra att ha, säger Gerhardsson och fortsätter:

- Sen får man värdera: Är det värt att ta med en spelare som kanske inte kommer vara hundra? I de bästa klubbarna har de dessutom väldigt bra träningsförhållanden så ibland kan det vara bättre att låta dem vara kvar och träna där. i Fridolina Rolfös fall till exempel är hon jätteaktuell för Algarve, så det är viktigt att hon verkligen får komma tillbaka från skadan.

Förutom de avbräcken är det n trupp både välbekanta och mindre landslagsbekanta namn som Peter Gerhardsson presenterade på tisdagens presskonferens.

Ingen "sensation"

I den sistnämnda kategorin ingår Eskilstunas Loreta Kullashi. 18-åringen gjorde sex mål på tio allsvenska matcher den här säsongen och nominerades till Årets genombrott på Fotbollsgalan.

- Hon var med i U23-landslaget senast och har även varit med i U19. Vi vill titta på henne i den absolut bästa miljön, det vill säga A-landslaget, för att se vad hon kan prestera. Hon är med för att hon är en bra spelare och inte för att det ska vara en "sensation" eller något, säger Gerhardsson om sin trupps mest överraskande namn.