Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sveriges Jesper Nelin hade en tung dag i herrarnas skidskyttestafett i Ruhpolding på lördagen. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tung svensk stafett: "Klister under skidorna"

Frankrike gav sina motståndare en lektion i hur man kör en skidskyttestafett.
Där bakom försvann de svenska möjligheterna när Jesper Nelin levererade fyra bom i sitt stående skytte.
– Jag var så jävla trött efter två varv. Då tappar man det, säger Nelin till SVT.

Frankrike tog en dubbelseger i fredagens individuella sprint, och hade då dessutom ytterligare fyra åkare bland de tretton främsta. Det var därför allt annat än en sensation att kvartetten Émelien Jacquelin, Martin Fourcade, Simon Desthieux och Quentin Fillon Maillet vann lördagens herrstafett i världscupen i tyska Ruhpolding.

Men sättet de vann på var ändå mäkta imponerande. Med sex extraskott totalt var de bättre än de flesta på skyttevallen, och dessutom överlägsna i spåren.

Häng på topplagen

När Fillon Maillet korsade mållinjen gjorde han det hela 1.12 före tvåan Norge. Österrike blev trea, 1.24 bakom.

Sverige hängde med i en sträcka men inte mycket mer. Peppe Femling klarade sig undan med två extraskott, och Jesper Nelin inledde sedan sin andrasträcka med att skjuta fullt. Han kom in till sitt andra skytte, det stående, som sjua, strax bakom Ryssland och Österrike på andra- respektive tredjeplats.

Tunga spår

Men där blev det fyra extraskott och en straffrunda, och Sverige var plötsligt nästan två minuter bakom. En slutkörd Nelin tappade sedan ännu mer i de snötunga spåren och växlade över till Martin Ponsiluoma som 15:e, 2.20 efter Frankrike.

– Ja, fy fan. Det går riktigt tungt. Det är som att ha klister under skidorna. Jag var så jävla trött efter två varv. Då tappar man det. Det är tråkigt, säger Jesper Nelin till SVT.

Ponsiluoma (fem extraskott) och Sebastian Samuelsson (två extraskott) klarade sig undan straffrundor, men kunde inte rädda ett redan hopplöst läge. Samuelsson tog Sverige i mål på en slutlig niondeplats, 4.06 efter Frankrike.