Frankrike slog Finland i ishockey-VM.

Tung finländsk förlust mot Frankrike

Finland har inte börjat hockey-VM bra. Efter den knappa segern mot Vitryssland i fredags blev det förlust mot Frankrike med 1–5 i lagets andra match i ishockey-VM:s grupp B.

|

Dallas-forwarden Antoine Russell gjorde två mål för Frankrike som spelade inför hemmapubliken i Paris.

Finland jagade intensivt reducering i den sista perioden och förbundskapten Lauri Marjamäki släppte till och med in 18-årige supertalangen Jesse Puljujärvi, som hittills varit utanför laget. Puljujärvi radade upp chanserna när han väl fick istid, men kunde inte heller han göra mål.

Finland tog ut målvakten redan med fem minuter kvar vid ställningen 1–4 utan att kunna få in pucken. I stället gjorde Damien Fleury Frankrikes femte mål i tom bur.

"Var bättre"

- Vi kom inte upp på den nivån där vi borde vara på i början. Senare klarade vi inte av att agera avslappnat, sade Lauri Marjamäki till C More.

- Frankrike var bättre än vi var i dag.

Carolinaspelaren Sebastian Aho:

- Varje kille ska ta ansvar. Varje kille har ansvar för att se till att man är redo för att spela och varje kille ska sköta sin ruta på planen, sade han till Hufvudstadsbladet.

Enkla segrar

Det blev däremot en enkel dag på jobbet för Kanada och Ryssland. Ryssland besegrade Italien med hela 10–1 i grupp A medan Kanada slog Slovenien med 7–2 i grupp B.

Ryssland fick en klart lättare match än mot Sverige i fredags, där det krävdes straffläggning för rysk seger. Italien tappade spelet mot slutet av matchen och släppte in fem mål i den sista perioden.

NHL-spelarna Artemij Panarin och Vladislav Namestnikov samt Sergej Andronov från CSKA Moskva i KHL gjorde två mål vardera.

Nathan MacKinnon gjorde tre mål för Kanada som har vunnit de två första matcherna i turneringen.

USA hade inga problem med Danmark och vann med 7–2 i grupp A efter tre mål av Arizona-forwarden Clayton Keller. USA möter Sverige på måndagen.

Efter premiärsegern mot Danmark följde Lettland upp med ytterligare en trepoängare: 3–1 mot Slovakien. Därmed toppar Lettland grupp A före Ryssland och Sverige.

Norge, som inledde med 3–2 mot Frankrike, förlorade mot Schweiz med 0–3.