Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Både sportchef och ryttare. Malin Baryard Johnsson har några hektiska dagar framför sig i Friends arena. Bild: Jessica Gow/TT
Både sportchef och ryttare. Malin Baryard Johnsson har några hektiska dagar framför sig i Friends arena. Bild: Jessica Gow/TT

Tuffa dagar för dubbeljobbande Baryard

Sportchefen Malin Baryard Johnsson gör det inte lätt för ryttaren Malin Baryard Johnsson.
Hoppningens startfält i hästshowen i Friends arena imponerar.
– Det är bättre än någonsin. Det är många som vill komma men alla får tyvärr inte plats, säger hon.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona hade inga svårigheter att få landslagsryttarna att vika första advent åt ett besök i Solna. Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Fredrik Jönsson bildade de senaste VM- och EM-lagen tillsammans med Baryard Johnsson.

Nu tävlar de mot varandra.

De övriga fem svenska inslagen har alla visat vad de går för. Nyligen eller tidigare. Stephanie Holmén, Evelina Tovek, Douglas Lindelöw, Angelica Augustsson Zanotelli och Alexander Zetterman har samtliga meriter från världscupen och/eller mästerskap.

Formstarka namn

Men det stannar inte där. Då och då under säsongen har Baryard Johnsson gått in i rollen som sportchef för Sweden International Horse Show. Det är hennes jobb att sköta det internationella inslaget.

Hon har lockat, pockat – och lyckats få några riktigt tunga namn till Friends.

– De vill komma hit. Det är många nya namn, ryttare som inte varit här tidigare, men det är framför allt flera formstarka namn. Vi har ettan (Ben Maher) och tvåan (Darragh Kenny) från Global Champions Tours super-GP i Prag i förra veckan, på plats. Det ska bli roligt och tufft, inte minst för mig som ryttare, säger Baryard Johnsson.

Siktar högt med Indiana

Hon siktar högt med mästerskapshästen Indiana.

– Jag kommer med en häst som är fräsch och i form. Jag har höga förhoppningar och förväntningar på min egen insats.

TT: Har statusen på hopptävlingarna i Friends arena ökat bland dina internationella kollegor?

– Jag tycker att vi har lyckats skapa en fantastisk tävling som ryttarna tycker väldigt mycket om. Vi är fyrstjärniga, har bra prispengar och man vill ha bra tävlingar året om. För varje år har det blivit lite lättare att få hit bra namn men det är för att vi gör ett jättebra evenemang, säger Baryard Johnsson.

TT: Vilka ryttare är du mest nöjd med att du fick hit?

– Allihopa, skulle jag vilja säga, men med tanke på förra veckan i Prag är det kul att vi fick hit Ben Maher och Darragh Kenny.

Börjar tidigare

Nytt för i år är att hoppningen inleds redan på torsdagen, med en 1,40-klass. Sedan stegras det mot söndagens grand prix.

– Jag tror att man kommer att se många förstahästar redan på torsdagen, som uppvärmning inför fredagens stora klass. Och sedan kommer GP på söndag. Det är upplagt lite som fyradagarstävlingarna ofta är, med en vilodag (lördag). Det är egentligen bara positivt, säger Malin Baryard Johnsson.

Henrik Skiöld/TT

Swedens grand prix i hoppning (söndag)

Britten Ben Maher, årets vinnare av Global Champions Tour, sticker ut bland de internationella stjärnorna. Maher drog in 3,3 miljoner kronor när han vann GCT:s super-GP i Prag i helgen. Harrie Smolders, Kevin Staut, Darragh Kenny och Marlon Modolo Zanotelli är andra starka ryttare som ställs mot den svenska eliten. Hoppningen bjuder på flera klasser med den prestigefyllda grand prix som slutvinjett.

– Jag skulle vilja jämföra grand prix med ett getingbo. Det är hur tufft som helst. Det är extremt formstarka namn, säger Baryard Johnsson.

Top 10 i dressyr (lördag och söndag)

Patrik Kittel lyckades ännu en gång locka världsettan Isabell Werth till Stockholm. Det stannade inte där. Tyskans landslagskollegor Jessica von Bredow-Werndl och Helen Langehanenberg kommer också. Danskan Cathrine Dufour spetsar ett startfält som borgar för att det väntas dressyr i världsklass.

Fälttävlan (torsdag)

Fart, knepiga hinder och snäva svängar. Fälttävlan inomhus har de senaste åren blivit en publiksuccé. Världsettan Oliver Townend leder Storbritannien som tävlar mot Sverige och Tyskland. I det svenska laget ingår Malin Josefsson, Niklas Lindbäck, Ludwig Svennerstål, EM-bronsmedaljörer i höstas.

Körning (fredag och lördag)

Boyd Exell, Australien, är rankad etta i världen och favorit när det drar ihop sig till världscup i fyrspannen. Fredrik Persson är hemmahoppet.