Sandra Näslund. Arkivbild.
Sandra Näslund. Arkivbild.

Tuff väg till ny VM-succé: "Nivån är högre"

Får de regerande mästarna Sandra Näslund och Victor Öhling Norberg behålla sina titlar efter skicross-VM i helgen? De båda svenskhoppen följer motståndarna noga och ser en allt tuffare konkurrens.

ANNONS
|

Genrepet i kanadensiska Blue Mountain gav inget efterlängtat besked inför VM i Utah, USA.

Victor Öhling Norberg misslyckades redan i första åket, och slutade på 34:e plats. Sandra Näslund var som vanligt stark i starterna men tappade sedan fart, missade final och blev sexa.

Någon VM-form har det inte varit tal om.

Annat är det med konkurrenterna, allra främst fransmannen Bastien Midol och schweiziskan Fanny Smith.

- Man märkte det redan i fjol, då var det många nya vinnare i världscupen. Man kände sig aldrig riktigt säker i det första heatet. För fyra-fem år sedan kunde jag stå i en åttondel och känna att det var ganska lugnt, så känner jag verkligen inte i dag. Det spelar ingen roll vilken man åker med, det är tufft, säger Öhling Norberg.

ANNONS

Hyllar Midol

28-åringen har precis som alla andra skicrossåkare sett Midols framsteg, och har till och med studerat den franske världscupledarens åkning för att få veta varför just han har lyckats i år.

- Han har kört riktigt bra i alla tävlingar. Han har hittat något väldigt bra. Han har alltid varit väldigt snabb, speciellt i starterna men inte riktigt hittat hela vägen ner. Nu ser han vrålvass ut.

TT: Vad ser du för skillnader i hans åkning?

- Det låter inget när han åker, som jag har märkt när jag tittat på filmerna. Det är bara så himla smidigt hela vägen ner. Han åker kraftfullt och lugnt, nu låter det som att jag refererar längdåkning men … kraftfullt och lugnt, det kanske funkar i skicross också?

Sandra Näslund vann världscupen i fjol efter nio pallplatser, varav sju segrar, på tio tävlingar. Nu är hon ”bara” trea i världscupen.

ANNONS

- Jag var mer överlägsen i fjol, och det kan ha berott på flera saker. Dels var det inte samma hårda konkurrens, då många var borta och skadade, dels att många har tagit kliv den här säsongen, säger hon.

Smith överlägsen

TT: Vad har de andra utvecklat i sin åkning?

- Det är svårt att säga, det är olika för olika åkare. Men Fanny Smith, som har varit ganska överlägsen, har hittat en väldigt stabil åkning. Hon åker mer med styrka nu, förut har det sett lite klenare ut och hon har gjort flera misstag. Nu gör hon väldigt rena och fina åk, och då kommer farten också.

Trots att den rådande konkurrensen är betydligt tuffare än för två år sedan, tror de svenska regerande världsmästarna på nya framgångar i VM.

Victor Öhling Norberg, som tog guld i Sierra Nevada för två år sedan och brons i Kreischberg 2015, förlitar sig på rutinen medan 22-åriga Sandra Näslund, som också lämnade Sierra Nevada med ett guld, triggas av bättre motstånd.

ANNONS

- Det är roligt att det är fler som är där uppe. Sedan ville man vinna, och det blir skönare om det är hårdare kamp där ute, säger Näslund.

Öhling Norberg:

- Jag kanske kan känna ett lite större lugn än vad de andra gör. Inte för att jag känner mig nöjd, utan för att jag redan har lyckats två gånger. Varför ska jag då inte kunna göra det en tredje gång?

Salt Lake City, TT:s utsände

Fakta: Skicross-VM i USA

VM i snowboard, freestyle och freeskiing avgörs den 1–10 februari i Utah, USA.

Första tävlingen med svenskintresse blir skicross, där kvalet körs på fredagen och på lördag tävlas det om medaljer.

Svenskar: Sandra Näslund, Lisa Andersson, Victor Öhling Norberg, Viktor Andersson, David Mobärg.

Regerande världsmästare: Sandra Näslund och Victor Öhling Norberg.

Regerande olympiska mästare: Kelsey Serwa, Kanada, och Brady Leman, USA.

Nuvarande världscupledare: Fanny Smith, Schweiz, och Bastien Midol, Frankrike.

Så funkar det: de 32 främsta åkarna tar sig vidare från kvalet och inleder medaljjakten med åttondelsfinal. Därifrån avancerar de två främsta från varje heat. De två sista åkarna från semifinalerna får köra ”lilla finalen”, om placeringarna 5–8.

Tider: 22.30 inleder herrarna kvalet och följs sedan av damerna. Lördagens finaler körs 21.00.

ANNONS