Tuff men bra dag för sjukvårdarna

ANNONS
|

Enligt väderinstitutet Foreca bjöd både fredagen och lördagen på hela 27 grader i Göteborg. Det är varmast hittills i år.

Den kvalmiga värmen gjorde att det var många som gick in i väggen. Rekordmånga.

1 940 löpare tvingades bryta.

Till och med elitlöparna fick det svårt. Tre stycken närmare bestämt. Två hamnade i sjuktältet, en bröt ute på banan. Det har aldrig hänt tidigare.

GP såg, bland annat, när den svårt medtagne kenyanen Daniel Chebii, som inte var långt efter segraren in på upploppet, fick en funktionär under var arm för att kunna ta sig de sista hundra metrarna och vidare in i sjuk- tältet.

ANNONS

Totalt kördes ett 70-tal ambulanstransporter.

Samtliga gällde vätskebrist och värmeslag. Ingen person skadade sig allvarligt.

–Det var ett 60-tal som var medvetslösa när de kom på grund av uttorkning. Vi har haft 30–40 akutlarm med ambulans. Men ingen har skadat sig allvarligt, säger Claes Mangelus.

Förutsättningarna för löparna var svåra. Värmen låg som en filt över stan och det korta överraskande regnet, och haglet, som kom räddade säkert många från att kollapsa.

Sjukvårdspersonalen hade en tuff dag.

–Man kan säga att vi var väl förberedda och att vi hade tagit lärdom. Det blev en tuff dag, men det kändes inte stressigt. Vi klarade det väl, säger Claes Mangelus.

ANNONS