Stina Nilsson, till höger, anländer till torsdagens träning i Toblach med landslagskamraterna.
Stina Nilsson, till höger, anländer till torsdagens träning i Toblach med landslagskamraterna.

Tuff avslutning väntar Nilsson

Kombinationen Heidi Weng och Alpe Cermis blir nog för tuff för Stina Nilsson i Tour de Ski. Men 23-åringen har tagit kliv som överraskar till och med de svenska landslagledarna.

ANNONS
|

Med tre etapper kvar av kraftprovet Tour de Ski är Stina Nilsson fortsatt i topp. Att hon ska hålla undan för främst norskorna Heidi Weng och Ingvild Flugstad Østberg vågar man inte tro på i svensklägret.

Det som talar emot är en individuell etapp på fredagen och framför allt bergsklättringen på söndag. Förra året behövde Stina Nilsson fyra minuter längre tid än Weng för att ta sig de sista tre dryga kilometerna uppför slalombacken Alpe Cermis. Fördel Weng med andra ord, även om Nilsson har närmat sig norskan och de andra i världstoppen med stormsteg det senaste året.

ANNONS

- Har Stina en bra dag och Weng en dålig så kan Weng vinna med en minut ändå. Har Stina en dålig dag och Weng en bra så kan det gott och väl bli två minuter, som Sveriges norske damtränare Ole Morten Iversen säger om backduellen.

Både han och förbundskapten Rikard Grip framhåller att det inte bara handlar om kroppsvikt när det gäller förmågan att ta sig uppför Alpe Cermis. Exempelvis skiljer det inte mycket i vikt mellan Marcus Hellner och Petter Northug, men Hellner är rena bergsgeten i jämförelse med den norske skidkungen.

- Det handlar mest om vilken motor man har att köra med. Det är ju verkligen en kapacitetsbacke, säger Rikard Grip.

Ole Morten Iversen:

- Det gäller att ha bra teknik också i tvåans växel när det är brant. Stina har inte bara blivit starkare, hon har även förbättrat sin teknik, inte minst i tvåans växel. Och backen är en mental prövning också.

ANNONS

Mentalt stark

Och är det något som talar till Nilssons fördel så är det hennes mentala styrka. Självförtroendet har stärkts dag för dag efter framgångarna i touren.

- Stinas främsta kvalité är ändå att hon har ett tävlingspsyke som är exceptionellt och hon lyckas också hitta krafter så man blir nästan förvånad, säger Rikard Grip.

På fredagen väntar en annan tuff utmaning för sprintstjärnan Stina Nilsson. Hon har gång på gång i höst visat att hon kan hålla jämna steg med de främsta på distanslopp i mass- och jaktstarter. I lopp med individuella starter är bilden en annan.

I världscupens två lopp hittills med individuell start fick Nilsson placeringarna 7 (Ruka) och 39 (Lillehammer). I Lillehammers minitour var hon akterseglad med över en minut på 5 kilometer fristil – samma distans som väntar i Toblach på fredagen.

- Men hon har fått tre fina upplevelser av distanslopp här i touren och nu är det bara fem kilometer. Jag tror hon kan vara med och kämpa om en topplacering i morgon också, säger Ole Morten Iversen.

ANNONS

Weng vinner

Ledarna är överens om att tourtiteln är vikt för Heidi Weng. Men de tror även på att Stina Nilsson är kapabel att behålla en plats på pallen.

- Så här långt har hon varit i överkant både när det gäller sina egna och mina förväntningar, säger Iversen.

- Hon har ju haft en hög nivå och tagit ett steg på distansskidåkning. Att hon skulle vara helt med Weng och Østberg hade jag kanske inte trott, säger Grip.

Fakta: Tour de Ski

Ställning, damer, efter 4 av 7 etapper: 1) Stina Nilsson, Sverige, 2) Heidi Weng, Norge, +6,7 sek, 3) Ingvild Flugstad Østberg, do, +11,8, 4) Krista Pärmäkoski, Finland, +57,4, 5) Jessica Diggins, USA, 2.02,5...19) Charlotte Kalla, Sverige, +2.30,7.

Återstående program:

Fredag 6 januari (Toblach, Italien): 5 km (f), ind start.

Lördag 7 januari (Val di Fiemme, Italien): 10 km (k) masstart.

Söndag 8 januari (Val di Fiemme): 9 km (f) jaktstart.

Fakta: Stina Nilsson

Född: 24 juni 1993.

Klubb: IFK Mora.

OS-medalj: Brons i sprintstafett 2014.

VM-medaljer: Silver i sprint, sprintstafett och stafett 2015.

JVM-medaljer: Guld i sprint 2012 och 2013, guld i stafett 2013, silver i stafett 2012.

Individuella världscupsegrar:

13 december 2015, Davos, sprint

16 januari 2016, Planica, sprint

4 mars 2016, Quebec, sprint

31 december 2016: Val Müstair, sprint

3 januari 2017, Oberstdorf, skiathlon

4 januari 2017, Oberstdorf, jaktstart

ANNONS