Donald Trump under talet i Alabama.
Donald Trump under talet i Alabama.

Trump fördömer NFL-spelares protester

ANNONS
|

- Hade ni inte älskat det om en av ägarna i NFL, när någon är respektlös mot vår flagga, sagt: "Ta ut den jäveln från planen med en gång. Ut, han får sparken. Han får sparken!", sade den amerikanske presidenten i ett tal vid ett republikanskt kampanjmöte i Alabama.

I ett pressmeddelande har NFL replikerat president Trump med att han visar "brist på respekt" mot NFL och dess spelare.

ANNONS

Protesterna började inför försäsongsmatchen mellan San Francisco 49ers och San Diego Chargers för lite mer än ett år sedan. Stjärnan och quarterbacken Colin Kaepernick gick ned på knä när nationalsången spelades.

Utan lag

- Jag kommer inte att visa stolthet över en flagga för ett land som förtrycker svarta. För mig är det här större än fotboll och det vore själviskt att vända ryggen åt. Det ligger lik på gatorna och folk klarar sig undan med mord, sade han.

Kaepernick, som lämnat 49ers och för närvarande är klubblös, beskylldes för att vara antiamerikansk, vilket han dementerade.

- Jag älskar Amerika. Jag älskar människor. Det är därför jag gör det här. Jag vill hjälpa till att göra Amerika bättre, sade han.

Flera idrottare runt om i USA, varav de flesta är afroamerikaner, har därefter gjort som Kaepernick när nationalsången spelas – till Donald Trumps stora förtret.

ANNONS

"Res er upp"

- Någon ägare kommer att göra det. Han kommer att säga: "Den där killen är respektlös mot vår flagga, han får sparken." Den ägaren vet inte om det, men den kommer att bli landets mest populära person, sade Trump i sitt tal på fredagen.

Kansas Citys cornerback Marcus Peters blev inför NFL-premiären mot Superbowlvinnaren New England Patriots i början av september den förste spelaren i höst att sitta ner under nationalsången. Donald Trump uppmanar publiken att lämna arenan nästa gång någon gör så.

- Jag garanterar att det slutar. Det kommer att sluta. Bara res er upp och gå. Res er upp och gå.

TT-AFP

Fakta: Colin Kaepernick

Född: 3 november 1987 i Milwaukee, Wisconsin.

NFL-lag: San Francisco 49ers 2011–2016.

NFL-matcher: 69.

Källa: NFL.com

ANNONS