Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Trots hatet – Ahonen vägrar lägga av

Han gjorde debut i världscupen i Lahtis 1992. I dag är backhopparlegenden Janne Ahonen tillbaka i hemstaden – för sitt elfte VM. – Det blir tuffare för varje dag som går, säger ”Mannen som aldrig ler”.

Han är en finsk ikon och en av tidernas bäste backhoppare med bland annat fem VM-guld på meritlistan. 26 år har gått sedan han för första gången mötte världseliten på hemmaplan och 16 år har gått sedan han ”bara” tog silver förra gången VM var i Lahtis. Den gången trodde han nog inte att han skulle få ännu en chans att jaga medaljer i staden där han är uppvuxen och bor.
– Det är såklart fint att vara här igen och hoppa VM i min hemmabacke. Det känns väldigt speciellt att förbereda sig för ett andra världsmästerskap på hemmaplan. Det är fantastiskt, säger Janne Ahonen när GP träffar honom.

Den lågmälde finländaren har gjort sig känd för att aldrig le, inte ens om han vinner en tävling. Med åren verkar han dock ha släppt något på det där, men några stora gester eller utspel bjuds det inte på. När GP frågar vad som driver honom att fortsätta år efter år blir svaret:
– Jag tycker helt enkelt om backhoppning. 
Ahonen tänker efter en stund och slår sedan fast:
– Ja, det är därför.

Får hatfyllda meddelanden varje vecka

I år är han långt ifrån att vara en favorit, konkurrenterna har kommit ikapp och gått förbi, och under säsongen har Ahonen tvingats ta emot hatfyllda meddelanden från finländare som inte vill se honom i landslaget.
– Ja, jag får den typen av meddelanden ofta. Kanske inte varje dag, men varje vecka. Men jag bryr mig inte. Jag vill hoppa och det spelar ingen roll vad andra tycker.
Den forne landslagstränaren Tommi Nikunen konstaterade att vissa anser att en 39-åring inte har i landslaget att göra, och att Ahonens medverkan blir en påminnelse om att Finland tappat mark jämfört med konkurrenterna. Ahonen själv rycker på axlarna.
– Svårt att säga. Jag vet inte.

Tänker inte lägga av

Han la av redan 2008. Men redan året efter gjorde han comeback. Och sedan la han av 2011 igen – bara för att dyka upp i backen igen 2013.
– Ja, det var för att jag tappade motivationen för träningen. Så jag la av för några år sedan. Men efter ett två år långt brejk kände jag att backhoppning är vad jag vill syssla med. So here I am.
Är det tuffare att hoppa när man blir äldre?
– Självklart. Det blir tuffare för varje dag som går.
På vilket sätt?
– På grund av allt. Återhämtning och annat, det är inte så enkelt som det var för 20 år sedan. Det är mycket mer komplicerat.
Ett sista VM på hemmaplan – lägger du av sedan?
– Nej, jag har inga planer på att sluta. Jag kommer att ta det ett år i taget och jag hoppas att jag kan hålla på i några år till.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.