Nils van der Poel är regerande världsmästare på båda 5 000 och 10 000 meter skridsko.
Nils van der Poel är regerande världsmästare på båda 5 000 och 10 000 meter skridsko. Bild: ERIC PASMAN

Trots guldsuccén – van der Poel kan missa OS

Dubbla VM-guld i vintras och Sveriges stora guldhopp på vinter-OS i Peking. Men tro inte att Nils van der Poel är klar för mästerskapet än. Trots det färska guldet behöver Trollhätte-sonen kvala in precis som alla andra.
– Det finns ändå en risk att allting skiter sig, säger Mattias Hadders på Svenska skridskoförbundet till Expressen.

ANNONS

Nils van der Poel seglade upp som skyhög svensk guldfavorit till vinterns olympiska spel när han i februari tog VM guld på både 5 000 och 10 00 meter skridsko.

25-åringen som gjort sig känd för sina extrema och annorlunda träningsmetoder blev närmast rikskändis över en natt. Sedan dess har han knappt stått på ett par skridskor utan ägnat sig mycket åt ett annat av sina specialintressen: fallskärmshoppningen.

Men OS i Peking närmar sig. Vägen dit är dock inte den enklaste ens för en världsmästare. Precis som alla andra aktiva måste van der Poel kvala in via världscuptävlingar de kommande månaderna.

ANNONS

– De resultaten tar man ingen hänsyn till. Det är stenhårt att ta någon av OS-platserna. Det finns en risk att allting skiter sig. Men det är den värld vi lever i, säger Mattias Hadders som är operativt ansvarig för den nationella verksamheten på Svenska skridskoförbundet till Expressen.

Tävlingarna, som körs under november och december är uppdelade på de två distanserna och svensken behöver prestera i bägge för att säkra sin plats i Peking.

– Ju högre upp du kommer på den desto fler världscuppoäng får du. Vilket sedan spelar roll för kvotplatslistan till OS. Den första i Polen på 5000 meter kör han. Den andra i norska Stavanger är viktig för då gäller det 10 000 meter. De två övriga är i Nordamerika, säger Mattias Hadders.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS