Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jens Gustafsson, manager i IFK Norrköping.

Tror på en ljus framtid för IFK Norrköping

Bitarna har han. Nu ska pusslet läggas. Hur länge Jens Gustafsson får hålla på hänger ihop med hur långt han hinner. Kontraktet går ut efter den här säsongen.

Det han sår kanske någon annan få skörda. Inget ovanligt i en bransch där tålamod sällan är en dygd. Vad som talar för att Gustafsson får tid på sig är att IFK Norrköping har färsk erfarenhet av att Rom inte byggdes på en dag.

Grundbulten i SM-guldet 2015 var ett långsamt, strategiskt arbete. För Janne Andersson föll de där bitarna plötsligt på plats, en symbios av lyckade värvningar, egenproducerade spelare och fotbollsfilosofisk konsekvens.

Sett till namn, kvalitet, konkurrens, talang och erfarenhet har Gustafsson, nu när han går in på sitt tredje och sista år på det gällande kontraktet, inte haft det bättre förspänt under sin tid som manager i IFK Norrköping.

Hitta rätt lag

Men det är en sak att ha bra spelare, en annan att hitta den vinnande elvan. Den utmaningen står Gustafsson inför.

- Han får sparken om vi inte lyckas, säger klubbens ordförande Peter Hunt med en skämtsam ton. Under den vilar med all säkerhet också ett allvar.

Gustafsson är inte sen att snappa upp budskapet

- Det är underförstått, något alla vet, säger han.

Förra säsongen var turbulent, på många sätt knepig, främst under sommarens transferfönster. Bärande startspelare (Michael Langer, Niclas Eliasson, Christopher Telo, Nicklas Bärkroth, Sebastian Andersson) lämnade. Förlusterna täcktes inte helt.

Delvis var det ett medvetet val. Klubben ville inte chansa. I stället hölls det hårt i den svällande plånboken. Tilltron till den trupp man hade under sensommaren och hösten var måhända en smula naiv och det visade sig snart att Norrköping inte hade vad som krävdes för att nå medaljer och kvalificera sig för Europaspel.

Samtidigt gav det unga spelare som Filip Dagerstål och Eric Smith ytterligare ett halvårs allsvensk erfarenhet.

Större topp och bredd

Så här dagarna före allsvensk avspark – IFK Norrköping inleder hemma mot Brommapojkarna annandag påsk – står klubben med en rejält toppad och breddad trupp. Nyförvärven är noga planerade och handplockade. Klubben har gått från ord till handling med målsättningen att tillhöra toppskiktet.

- Vi behövde ta ett sportsligt krafttag inför den här säsongen. Dels för att vinna förtroendet från våra supportrar men också för att vinna framtidstro att vi ska vara med (i toppen), säger Jens Gustafsson.

- Det finns få trupper som kan mäta sig med den potential som IFK Norrköping har. Men man vet aldrig när det riktigt slår till. Vi jobbar för att få till den kvalitet vi vill ha så fort som möjligt, men det kan ta ett halvår, det kan ta ett och ett halvt åt.

- Det vi vet är att den kommer.

"Annan motståndskraft"

TT: Har du fått in de spelare som du vill ha?

- Vi har hittat spelare som lyfter IFK Norrköping direkt.

TT: Något du saknar i truppen?

- Nej, jag är väldigt nöjd. Vi står starkare som förening och lag, vi har en annan motståndskraft än tidigare. Vi har en betydligt hårdare konkurrens, en möjlighet att med många högkvalitativa spelare förändra matchbilder på ett annat sätt än tidigare.

TT: Känner du pressen att lyckas eftersom ditt kontrakt går ut?

- Inte ett dugg. Jag har ganska så lång anställning kvar och kommer att jobba stentufft till den dag jag inte får göra det längre. Det påverkar mig inte.