Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån/GP
Bild: Bildbyrån/GP

Mattias Balkander: Trist – men inget som påverkar Gais nya linje

Det är nu nya Gais testas. Tips från sidlinjen: Håll fast vid er linje, även om jag förstår att förlusten mot Västerås i Svenska cupen rör om i grytan.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Gais modell 2021 är dedikerat, löpstarkt och hängivet. Det är självförtroende, rollacceptens och tydlighet. Det är också ungdomligt, utvecklingsbart och konkurrenskraftigt. Segrarna mot allsvenska nykomlingen Halmstad och Malmö var ingen slump, utan effekten av tålmodigt gnuggande under ledning av ”fotbollsprofessorn” Stefan Jacobsson.

LÄS MER: Svagt Gais utslaget ur Svenska cupen

De kanske allra viktigaste egenskaperna för den som vill bygga ett framgångsrikt fotbollslag med begränsade resurser är tro, uthållighet, övertalningsförmåga.

Få spelare och ledare att förstå att processer tar tid, att resultat får dröja, men att när det kommer är följden av en långsiktig strategi.

Det kan en 0-3-förlust mot Västerås i Svenska cupen inte ändra på.

Fredrik Martinsson tillför nya saker på Gais högersida

Stefan Jacobsson är något så unikt som långsiktig, modig och trogen sina egna idéer. Resultaten både i närtid och i tidigare klubbar ger honom de argument som krävs för att fortsätta leda.

Årets relativa cupframgång kom möjligen oväntat, men är inte unik. Gais har gjort ”till vana” att då och då överraska högre rankade lag i Svenska cupens gruppspel.

Det är dock ingen garanti för framgång i det kommande seriespelet, men en indikation på vilken riktning klubben tagit.

Något längre kontrakt, en ungdomligare prägel på truppen och tydligare spetskompetens. Även om laguppställningen mot Västerås inte var något ”facit” uppskattar åtminstone jag Fredrik Martinssons frejdiga ytterbacksspel på högerkanten, ser nivåer i Malkolm Moenza som saknats tidigare och tror mycket på Emin Grozdanic.

Egentligen är det fel att peka på enskilda, för i den här årgången av Gais faller ingen ur ramen – eller gör avkall på fysisk insats och taktisk inlärning.

Mervan Celiks försvinnande har hittills mest gett energi

Stjärnorna blir Mathias Karlsson, Adnan Maric och Daniel Sterner, senare Ricky Yarsuvat, där det kontroversiella beslutet att välja bort Mervan Celik hittills mest har gett energi.

De försvarsmässiga insatserna mot Västerås lämnade en del i övrigt att önska. Press på rättvänd inläggsspelare är viktigt, markering framför mål likaså. Här missade Gais i avgörandet. Det är dock en radmarkering.

För mig är Gais en klubb i nuet, som förstått betydelsen av göra sitt bästa varje dag. Det gäller inte bara spelare och ledare runt seniortrupp, utan även övriga kanslifunktioner, styrelseledamöter, sponsorer och ungdomssektionen.

Spännande dessutom med förslaget om 24-årige Skövdepojken David Perhed som suppleant i nästa styrelse. Han har gjort mycket gott för ungdomsturneringen Skadevi cup och har lärt sig betydelsen av hårt jobb som student på Chalmers.

Så ingen stress, även om det såklart hade varit spännande att se vad klubben hade kunnat göra i en eventuell kvartsfinal.

Nu kan fokus i stället läggas på fortsatt gnuggande inför superettapremiären mot Falkenberg om en dryg månad.

LÄS MER: En sådan afton finns all rätt till hybris